Cartele telefonice Pre-Pay vor putea fi cumpărate doar pe baza unui act de identitate

Cartele telefonice Pre-Pay vor putea fi cumpărate doar pe baza unui act de identitate

Noile reguli au fost aprobate de Guvern prin proiect de lege şi vor fi aplicate după ce Parlamentul adoptă actul normativ. Deţinătorii actuali de cartele au la dispoziţie un interval de şase luni de la data intrării în vigoare a legii pentru a se înregistra.

Ministrul Justiţiei a precizat, la sfârşitul şedinţei de Guvern, că în acest act normativ este despre „obligaţia deţinătorilor de a le înregistra”.

„În calitate de membru al CSAT, vreau să vă spun că astăzi am adoptat în Guvern proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice. În ultima şedinţă a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. Ce prevede, în esenţă, acest act normativ: este vorba despre obligaţia deţinătorilor de cartele prepay de a le înregistra, de a depune un act de identitate. Şi, de asemenea, obligaţii pentru operatorii de telefonie mobilă", a declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, potrivit agerpres.ro.

Robert Cazanciuc a spus că într-un interval de şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii, toţi deţinătorii de cartele prepay vor fi obligaţi să depună un document de identitate pentru a se înregistra.

„Dacă nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobilă va sista furnizarea serviciului până când deţinătorul cartelei va înregistra cartela pe baza unui document de identitate. Furnizorii de servicii vor avea obligaţia de informa, de a notifica toţi deţinătorii de cartele prepay cu privire la această obligaţie. Practic, din momentul intrării în vigoare a legii, toţi cei care vor dori să achiziţioneze cartele prepay vor avea obligaţia de a depune un document de identitate. De asemenea, acest lucru va fi valabil şi pentru persoanele juridice, obligaţia de a depune documente de constituire a societăţii. (...) Proiectul de act normativ va merge imediat în Parlament pentru dezbatere", a mai declarat ministrul Justiţiei.

În vara anului trecut, după ce presa a relatat că deputatul PSD Sebastian Ghiţă vrea să depună o iniţiativă legislativă prin care cartelele telefonice pre-plătite să poată fi achiziţionate numai după furnizarea datelor personale, premierul Victor Ponta a arătat că înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în luna august 2012, după atentatul terorist din Bulgaria.

El a precizat că nu este vorba de o operaţiune de interceptare, ci de înregistrare.

În forma de la acea dată, proiectul prevedea că, atunci când o persoană va cumpăra o cartelă pre-platită, va trebui să prezinte codul numeric personal şi, dacă ulterior un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica deţinătorul acestei cartele.

Argumentul a fost că zona cartelelor pre-plătite este folosită pentru infracţiuni economice, existând şi riscul de utilizare a acestor cartele în activităţi legate de terorism.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat atunci Guvernului şi Parlamentului să aibă în vedere obligaţiile asumate de România prin tratate internaţionale cu privire la drepturile omului, nu doar necesităţile dictate de siguranţa naţională.

Proiectul de lege privind cartelele pre-plătite

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...