Câteva sute de mii de persoane sunt aşteptate în pelerinaj la Iaşi, de Sfânta Parascheva

Câteva sute de mii de persoane sunt aşteptate în pelerinaj la Iaşi, de Sfânta Parascheva

Câteva sute de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, care vor fi scoase vineri dimineaţă din incinta Catedralei Mitropolitane, iar apoi vor fi depuse într-un baldachin, în curtea lăcaşului de cult.

Câteva sute de mii de persoane sunt aşteptate în pelerinaj la Iaşi, de Sfânta Parascheva (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat, marţi, că moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase vineri dimineaţă din incinta Catedralei Mitropolitane, iar după o scurtă procesiune vor fi depuse într-un baldachin, în curtea lăcaşului de cult, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La Iaşi vor fi aduse şi moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica ”Sfântul Gheorghe Nou“ din Bucureşti, acestea urmând să fie aşezate lângă moaştele Sfintei Parascheva, spre închinare pelerinilor.

Vineri seară, la Iaşi este programat tradiţionalul pelerinaj ”Calea Sfinţilor“, preoţii şi credincioşii urmând să meargă în procesiune cu moaştele Sfintei Parascheva, pe un traseu de câţiva kilometri, pornind din centrul oraşului.

Autorităţile ieşene se aşteaptă ca în acest an câteva sute de mii de credincioşi să ajungă la Iaşi pentru a se închina la racla cu sfintele moaşte. Numai din localitatea ilfoveană Voluntari vor sosi 5.000 de oameni, îmbarcaţi în 100 de autocare.

Ca şi anul trecut, Sfânta Liturghie, programată marţi, 14 octombrie, se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.
Peste o mie de poliţişti şi jandarmi vor asigura ordinea publică pe străzile Iaşiului, în perioada 10-15 octombrie.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, cozile întinzându-se pe distanţe de câţiva kilometri. Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

Anul trecut, aproximativ 220.000 de persoane au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, în cele cinci zile ale pelerinajului de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune

2 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

3 Așa o fi?

4 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

5 Dezvăluiri despre „statul” din spatele statului... / Ăsta e fostul șef al cancelariei lui Ponta