Centrul pentru Dezvoltare Urbană: Populația orașelor și municipiilor a scăzut constant față de 2008

Centrul pentru Dezvoltare Urbană: Populația orașelor și municipiilor a scăzut constant față de 2008

Populația orașelor și municipiilor din țară a scăzut constant față de anul 2008 iar dintre reședințele de județ doar șase au înregistrat în 2014 o creștere a populației, potrivit unui comunicat de presă al Centrului pentru Dezvoltare Urbană și Teritorială.

Reședințele de județ cu creștere a populației față de 2008 sunt Iași, Vaslui, Bistrița, Sibiu, Cluj-Napoca și Alba Iulia.

Bucureștiul are una dintre cele mai accentuate pierderi de populație, în principal din cauza dezvoltării zonei periurbane din județul Ilfov, populația migrând cu domiciliul în localitățile din acest județ, dar păstrându-și în proporție foarte mare locurile de muncă în Capitală.

"Ideea este că marea majoritate a centrelor urbane semnificative pierde populație. Principala concluzie care se desprinde din analiza CDUT este că Guvernul, în special Ministerul Dezvoltării Regionale, trebuie să se concentreze pe dezvoltarea de Zone Urbane Funcționale (care planifică teritorial relația strânsă între centrele urbane și teritoriile adiacente)", relevă sursa citată.

De exemplu, problemele de trafic ale Bucureștiului sunt generate de faptul că nu a beneficiat de proiecte integrate de planificare spațială pentru a-i asigura noduri intermodale care să determine o parte din populația cu domiciliul în zona periurbană care lucrează în București să se deplaseze cu alte mijloace de transport în detrimentul folosirii automobilului personal.

Din totalul orașelor și municipiilor (inclusiv Bucureștiul), doar 73 (23%) au înregistrat o creștere a populației în perioada 2008-2014. În mod similar, dintre cele 2.861 de comune numai 830 (29%) au înregistrat o creștere a populației în 2014 față de 2008, se precizează în comunicat.

AGERPRES/(AS — autor: Iulia Carciog, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…