CNS, plângeri penale împotriva primarului din Târgu Mureș și a celor care nu au avizat marșul secuilor

CNS, plângeri penale împotriva primarului din Târgu Mureș și a celor care nu au avizat marșul secuilor

Președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că va depune plângeri penale pentru abuz în serviciu împotriva primarului din Târgu Mureș, Dorin Florea, și a reprezentanților Poliției și Jandarmeriei, care au dat aviz negativ organizării unui marș și a unui miting al secuilor, din cauza violențelor de anul trecut.

 "Am redactat o plângere penală care urmează să fie încă analizată și dezbătută de juriști. Ne mai consultăm, dar în cursul lunii sper că depunem plângere penală pentru abuz în serviciu, printre altele. (...) Bineînțeles, împotriva domnului primar și a acelor reprezentanți ai autorităților care au fost și care au participat la a doua ședință de avizare și pe care aș putea să îi nominalizez verbal dacă aș fi primit Procesul Verbal", a spus Izsak Balazs.

Acesta a spus că prin neavizarea mitingului de protest, care era anunțat împotriva planului de reorganizare administrativ-teritorială a României, și a marșului pe străzile orașului, ce se dorea a fi organizat marți, municipalitatea ar fi încălcat dreptul la libera exprimare.

Din acest motiv, Izsak Balazs a cerut tuturor organizațiilor de etnie maghiară "să împărtășească poziția noastră și să ia atitudine privind încălcarea drepturilor fundamentale".

Până în prezent la apelul lui Izsak Balazs a răspuns doar liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Szilagyi Zsolt, care s-a deplasat la Târgu Mureș pentru a depune o floare la Monumentul Secuilor Martiri.

Acesta a declarat că interzicerea mitingului de marți, de la Târgu Mureș, ar fi o lezare a drepturilor fundamentale și că această "tensiune" ar fi creată de autoritățile locale, dar și de cele centrale, în speță Guvernul.

"Avem de-a face, din păcate, din nou cu lezarea drepturilor fundamentale (...) Mă tem foarte mult că această situație, această tensiune creată în mod conștient de autoritățile locale și centrale care e fapt sunt o provocare împotriva cetățenilor care doreau să sărbătorească democratic, pașnic, cu demnitate, această situație este în mod conștient creată. Și cred că acest guvern, care mai este încă în funcțiune câteva săptămâni sau luni, se teme de sfârșit. Și are nevoie — Doamne ferește să avem evenimente — dar are nevoie de ceva prin care să dovedească că noi suntem iarăși cei care salvăm românii. (...) Cred că primul responsabil în situația creată sunt autoritățile locale, respectiv,  centrale. Tocmai din acest motiv fac apel la toți cetățenii care vor să depună flori astăzi — nu va fi nimic organizat, deoarece autoritățile au interzis acest lucru — deci cei care în mod individual se deplasează la Monumentul Secuilor Martiri, să nu răspundă la provocări", a spus Szilagyi, într-o conferință de presă.

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, a arătat, la rândul său, că oamenii trebuie să fie preocupați să creeze plusvaloare culturală, plusvaloare universitară, profesională și "nicidecum să se uite la atitudinile extremiștilor care prin asta își câștigă salariul".

"Nu am absolut nicio opreliște pentru comemorări sau pentru ca unii să își oglindească valorile istorice și culturale, dar venitul în Târgu Mureș cu scandalul, să uite! Să depună plângere penală, că vor fi tot atâtea plângeri penale ca și râsuri penale, că o să ajungem de la plâns la râs penal. De fapt, ajunge totul în derizoriu. În țara asta trebuie să apară niște reguli cu care să nu te joci, care înseamnă Constituția, legi și nu raiul destrăbălărilor. Din păcate România a ajuns raiul destrăbălărilor și îmi pare rău că e ales Târgu Mureșul pentru asta. Sunt oameni care trăiesc din acest lucru, tot timpul să perpetueze ura, urâtul, nu au treabă pe acasă", a susținut primarul din Târgu Mureș.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 ULTIMA ORĂ Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Pionul Moscovei, acuzat de trădare de țară