Constantin Bolboșanu, poreclit "nașul turcilor", îi favoriza în anchete pe cei dispuși să dea bani (referat DNA)

Comisarul-șef Constantin Bolboșanu, cunoscut în mediul infracțional sub porecla de "nașul turcilor", dirija unele anchete în favoarea celor care erau dispuși să-i dea bani, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer marți arestarea preventivă a fostului director adjunct al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Informația reiese din declarația unui martor, care a susținut în fața anchetatorilor că "Bolboșanu Constantin poreclit 'nașul turcilor', precum și (...) aveau ca preocupări dirijarea și coordonarea unor anchete penale în sensul favorizării unor persoane în funcție de disponibilitatea acelora de a le da diferite sume de bani".

Potrivit anchetatorilor, Bolboșanu chiar s-a arătat deranjat, la un moment dat, că nu a fost anunțat de procurorul de caz despre niște percheziții care vizau oameni de afaceri pe care îi proteja.

"Din datele și informațiile obținute în cursul lunii septembrie 2015 a rezultat, referitor la legătura cu conotații infracționale ce face obiectul cercetărilor, că, în cursul anului 2013, cu ocazia unor cercetări efectuate de DIICOT — percheziții la firme controlate de (...), interpușii acestuia și (...), după începerea perchezițiilor de către ofițerii de poliție judiciară au anunțat o persoană cu apelativul 'directorul' pentru o întâlnire de urgență, făcând totodată referire și la o persoană din (...), unde se afla dosarul, folosind pentru acesta titulatura 'omul nostru de sus'. Deținem date că, în referire la această activitate judiciară, Bolboșanu Constantin s-a declarat deranjat de faptul că măsurile respective au avut loc fără înștiințarea lui în prealabil de către procurorul de caz", se arată în referat.

Constantin Bolboșanu va fi prezentat marți Tribunalului Militar București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, sub acuzația de luare de mită.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în perioada martie — septembrie 2007, Constantin Bolboșanu, în calitate de ofițer de poliție, șef serviciu în cadrul DCCO din IGPR, a primit, printr-un intermediar, de la un om de afaceri, cu titlu de mită, echivalentul în lei al sumei de 110.000 euro, pentru a-i asigura acestuia din urmă protecție din partea organelor de cercetare penală, dar și pentru a se dispune soluții favorabile în dosarele penale în care era cercetat.

Procurorii spun că protecția promisă de inculpat a fost una reală, astfel că omul de afaceri respectiv nu a fost "deranjat" de niciun organ cu atribuții în domeniu, deși desfășura activități de comerț cu legume-fructe, așa-zisele controale efectuate fiind pur formale.

"În aceeași perioadă, cu o parte din această sumă de bani, persoana intermediară a achitat mai multe lucrări de construcții la un imobil ce aparținea inculpatului și două excursii în Turcia, respectiv Spania, pentru ofițer și familia acestuia", se arată în comunicatul DNA.

După ce procurorii anticorupție au pus în mișcare acțiunea penală pe numele său pentru luare de mită, Constantin Bolboșanu a fost eliberat din funcția de director adjunct al DCCO, pe care o deținea în acel moment.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Claudia Stănescu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

3 Info / Încă o lovitură mortală pentru PSD: Ana Birchall se înscrie în PNL! Să vezi dezvăluiri!

4 VIDEO Cum arată spitalul cu 1.000 de paturi din Wuhan la patru zile după începerea lucrărilor

5 Mafia din Justiție lovește din nou? O judecătoare s-a pensionat, procesul Microsoft 2 se reia de la zero!

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake