Covasna: Steaguri secuieşti înlăturate prin decizia instanţei, rearborate. Primar: Secuii trăiesc. Vicepremierul ungar i-a mulţumit prefectului pentru reclamă

Covasna: Steaguri secuieşti înlăturate prin decizia instanţei, rearborate. Primar: Secuii trăiesc. Vicepremierul ungar i-a mulţumit prefectului pentru reclamă

Autorităţile din Târgu Secuiesc au arborat, sâmbătă, în faţa fostei cazărmi, cele două steaguri secuieşti de mari dimensiuni înlăturate în luna mai în baza deciziei instanţei, iar la ceremonie au asistat circa o mie de localnici, primarul spunând că secuii vor să arate astfel că îşi apără drepturile.

Ceremonia de arborare a steagurilor secuieşti în faţa fostei cazărmi din Târgu Secuiesc a avut loc sâmbătă seară, în prezenţa a aproximativ o mie de localnici, fiind prezenţi şi primarul municipiului, Bokor Tibor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, consulul Ungariei, Zsigmond Barna Pal, parlamentarul UDMR Fejer Laszlo Odon, precum şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Cele două steaguri secuieşti de mari dimensiuni au fost aduse de către un grup de păstrători de tradiţii a husarilor şi au fost înălţate pe două catarge de către primarul Bokor Tibor şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, respectiv de reprezentanţii locali ai CNS.

De asemenea, înaintea începerii ceremoniei, pe clădirea fostei cazărmi a fost întins un steag secuiesc cu o lungime de 250 de metri, iar participanţilor le-au fost distribuite 500 de steaguri secuieşti de dimensiuni mici.

În discursul susţinut cu această ocazie, primarul din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, a subliniat că aceste steaguri au fost rearborate cu scopul de a arăta lumii că secuii trăiesc, muncesc, sărbătoresc, şi nu în ultimul rând îşi apără drepturile.

“Mulţimea prezentă aici are un singur mesaj: noi am fost învăţaţi că lupta pentru drepturile, simbolurile proprii, lupta pentru naţiune nu este sarcina altora, ci datoria noastră. Evenimentele ultimelor luni au dovedit că dacă ne lăsăm asupriţi şi batjocoriţi pe tema simbolurilor şi valorilor noastre tradiţionale, în curând nu vor mai fi suflete care să se identifice ca maghiari sau secui”, a spus edilul, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Bokor a mai afirmat că reprezentanţii comunităţii maghiare sunt nevoiţi să înalţe steaguri secuieşti pentru a arăta lumii că aceste meleaguri le aparţin, că trăiesc, muncesc şi gândesc ca secui, el adăugând că secuii le vor înălţa ori de câte ori va fi nevoie ca să se facă înţeleşi.

Primarul şi-a încheiat discursul cu un citat al scriitorului maghiar Wass Albert, condamnat la moarte în contumacie pentru crime de război, printr-o hotărâre din 1946 a Tribunalului Poporului din Cluj: "Cine posedă
pământul posedă viitorul, dar pământul poate fi doar aceluia care trăieşte cu el, care îi este alături, care aude glasul pământului...a fi maghiar pe pământ ardelenesc înseamnă a fi întotdeauna cu un pas înainte… a fi puţin mai mult în toate privinţele…a munci mai mult, a suferi mai mult, a da, a şti, a simţi şi a gândi cu puţin mai mult…a fi mai isteţi, mai flexibili…a se înclina în furtună, precum carpenul din câmpie, a se îndoi la nevoie…dar a nu se lăsa doborât niciodată!”.

Festivitatea s-a încheiat cu cântece şi cu intonarea imnului maghiar şi a celui secuiesc.

Vicepremierul ungar:Mulţumesc prefectului Covasnei pentru reclama gratuită făcută steagului secuiesc

Vicepremierul ungar Semjen Zsolt, prezent la Târgu Secuiesc la ceremonia de arborare a două steaguri secuieşti, i-a mulţumit în limba română prefectului de Covasna pentru “reclama gratuită” făcută steagului secuiesc, subliniind că fiecare comunitate naţională are dreptul să-şi folosească simbolurile.

În discursul susţinut, sâmbătă seară, la ceremonia de arborare a două steaguri secuieşti în faţa fostei cazărmi din Târgu Secuiesc, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a subliniat că fiecare comunitate naţională are dreptul să îşi folosească liber simbolurile.

Semjen a spus că în Uniunea Europeană nu există precedent ca unei comunităţi naţionale să îi fie îngrădit dreptul de a-şi folosi propriile simboluri, el susţinând că în Ungaria comunitatea românească poate să îşi folosească orice simbol doreşte şi după cum îi dictează inima.

Vicepremierul Ungariei a mai spus că maghiarii din Transilvania şi din Ţinutul Secuiesc trebuie să elaboreze conceptele de autonomie, iar Ungaria va sprijini acel proiect pe care îl va dori comunitatea de aici.

În final, vicepremierul Ungariei le-a mulţumit autorităţilor locale şi oamenilor din Târgu Secuiesc pentru loialitatea faţă de naţiune, precum şi prefectului de Covasna pentru “reclama gratuită" făcută pe plan naţional steagului secuiesc, el spunând în limba română: “Mulţumesc, domnul prefect”.

Primarul din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, anunţa încă de joi că cele două steaguri secuieşti care fuseseră arborate în 15 martie 2013 în centrul oraşului, lângă statuia lui Gabor Aron, şi care au fost îndepărtate în luna mai vor fi înălţate din nou, dar într-un alt loc, mai exact în faţa fostei cazărmi.

A doua zi, prefectul de Covasna, Marius Popica, a declarat că a introdus o cerere la Tribunalul Covasna pentru anularea ca nelegal a avizului semnat de primarul Bokor Tibor, prin care a fost autorizată arborarea celor două steaguri secuieşti.

"Este un subiect sensibil, domnul primar ştie că este interzis prin lege să arboreze steagul. Eu, ca prefect, nu pot să nu acţionez", spunea prefectul judeţului.

În luna mai, reprezentanţii Primăriei Târgu Secuiesc au îndepărtat steagul secuiesc de pe sediul instituţiei şi alte două steaguri aflate în centrul oraşului, lângă statuia lui Gabor Aron, măsura fiind luată în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Braşov. Astfel, instanţa a dat câştig de cauză Prefecturii Covasna, care solicitase obligarea conducerii Primăriei Târgu Secuiesc să îndepărteze cele trei steaguri secuieşti.

Cele două steaguri secuieşti mari fuseseră arborate în centrul oraşului în 15 martie 2013, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, însă cel de pe sediul Primăriei se afla acolo de mai mulţi ani, din perioada mandatului fostului edil Racz Karoly.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Omul Rusiei? / Noi amănunte despre lectorul universitar mort într-un accident de bicicletă la doar 47 de ani

2 O imagine care ar trebui să dea fiori rușilor...

3 Baronul PSD Arsene, prins între 2 grupări de interlopi în Italia?

4 Sorana Cîrstea a dezvăluit secretul transformării ei: Declarații tari după parcursul din America

5 Un adevăr crunt din Ucraina...