Cristina Calangiu, fost viceprimar al Craiovei, în arest la domiciliu în locul arestului preventiv

Cristina Calangiu, fost viceprimar al Craiovei, în arest la domiciliu în locul arestului preventiv

Curtea de Apel Craiova a dispus marți menținerea deciziei Tribunalului Dolj, din urmă cu trei zile, de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu pentru 30 de zile în cazul Cristinei Calangiu, fost viceprimar al Craiovei, acuzată de fapte de corupție.

Judecătorul Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Craiova, a declarat pentru AGERPRES că instanța a respins contestația formulată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) la hotărârea Tribunalului Dolj, iar decizia este definitivă.

Potrivit deciziei instanței, măsura arestului preventiv a fost înlocuită cu măsura arestului la domiciliu și în cazul lui Radu Smarandache, șeful unui serviciu din cadrul Direcției Generale a Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, și al Rodicăi Țenea, consilier juridic în cadrul Primăriei Craiova, judecați și ei pentru fapte de corupție în același dosar.

Cei trei nu au voie să ia legătura cu mai mulți martori din dosar și nu au voie să părăsească imobilele în care locuiesc fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza.

Cristina Calangiu a fost trimisă în judecată în luna mai de procurorii DNA Craiova, în stare de arest preventiv, pentru trafic de influență, în formă continuată, alături de mai multe persoane care au deținut funcții de conducere în cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului Dolj.

Potrivit unui comunicat al DNA, au fost deferiți justiției pentru fapte săvârșite în funcțiile precizate, în stare de arest preventiv: Radu Smarandache, șef serviciu în DGASPC Dolj, pentru luare de mită, în forma continuată; Rodica Țenea, consilier juridic la Direcția Juridică din cadrul Primăriei Craiova, pentru trafic de influență, în formă continuată; sub control judiciar — Ioana Munteanu, pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită, ambele în forma continuată, și dare de mită; în libertate — Maria Manolache, director general adjunct în DGASPC Dolj, pentru trafic de influență; Carmen Oprea, șef Centru de Consiliere și Asistență Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din DGASPC Dolj, pentru favorizarea făptuitorului.

DNA precizează că, în perioada 2013 — 2015, Radu Smarandache, în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap, prin intermediul Ioanei Munteanu, a pretins și a primit, în șase rânduri, suma totală de 4.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptățite sau fără să fie aparținători ai acestora.

Procurorii susțin că, în intervalul 2007-2014, perioadă în care Cristina Calangiu a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Clinic de Urgență nr. 1 Craiova (2006-2009) și viceprimar Craiova (2012-2015), prin intermediul Ioanei Munteanu, a pretins și primit sume cuprinse între 15.000 lei și 8.000 euro, în total 50.500 euro și 15.000 lei, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenți medicali sau infirmieri la unități spitalicești din municipiu.

De asemenea, în octombrie 2014, în contextul organizării unui concurs pentru ocuparea unor funcții vacante în DGASPC Dolj, Maria Manolache, directorul DGASPC Dolj, în înțelegere cu Ioana Munteanu, ar fi pretins și primit de la o persoană, printr-un intermediar, 3.000 lei. În schimbul acestor bani, Manolache trebuia să intervină pe lângă factorii de decizie cu atribuții în organizarea și desfășurarea concursului, pentru ca persoana respectivă să ocupe unul din posturile de îngrijitor scoase la concurs. Potrivit anchetatorilor, întrucât persoana nu a promovat examenul, Manolache i-a restituit banii.

În 31 martie 2015, Carmen Oprea, susțin procurorii, l-ar fi avertizat pe Radu Smarandache că este vizat de o anchetă penală, activitate ce l-a determinat pe acesta să contramandeze întâlnirea pe care o avea cu Munteanu și să distrugă actele medicale ale unei persoane de la care acceptase 500 lei în scopul eliberării unui certificat de încadrare în grad de handicap. Ulterior, aceasta a aruncat actele respective într-un tomberon de gunoi, de la locul de muncă.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților Smarandache, Țenea, Calangiu și Munteanu.

Procurorii au beneficiat în cauza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski