Csibi Barna, Omul care l-a ”spânzurat” pe Avram Iancu, s-a mutat în Ucraina: Rusia susține independența Ținutului Secuiesc

Csibi Barna, Omul care l-a ”spânzurat” pe Avram Iancu, s-a mutat în Ucraina: Rusia susține independența Ținutului Secuiesc

Csibi Barna a șocat România când a ”spânzurat” o păpușă ce-l reprezenta pe Avram Iancu. Acum, fostul angajat al Fiscului din Harghita, locuiește de mai bine de un an în Ucraina. Zice că militează pentru autonomia maghiarilor dintr-o republică locală imaginară “Ruteana Transcarpatica” și face planuri pentru independența Ținutului Secuiesc.

Într-un interviu acordat riseproject.ro, Csibi Barna a vorbit despre cum vede relațiile cu Rusia și lupta pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

Csibi, despre escaladarea situației din Ucraina

Rep: Când ai venit la Miercurea Ciuc ultima oară purtai un tricou cu chipul lui Vladimir Putin, cu citatul „fiecare are dreptul la autodeterminare” (n.r. – autonomie teritorială) și aveai un steag al Rusiei. Crezi că doar Rusia e cea care respectă acest drept?

Csibi Barna:  Vladimir Putin este singurul care susține acest drept. Dacă te uiți și în retorica ungurilor, și în retorica Europei, și în retorica americanilor, și în retorica Israelului, niciodată de la Kosovo încoace nu s-a mai auzit despre acest drept.

Eu văd că Rusia respectă dreptul la autodeterminare a Donețkului sau Luganskului.

Acțiunile și retorica Rusiei sunt chiar dezamăgitoare. În Donețk și Lugansk ce se comite este deja crimă împotriva umanității și conform legilor internaționale, Rusia ar avea tot dreptul să intervină, dar ei, totuși, nu intervin. Acolo sunt etnici ruși, și poate chiar și cetățeni ruși, care să fie doborâți cu zecile. Acolo este o crimă împotriva umanității foarte clară, definită prin lege. Teoria că Rusia va unifica tot e o idee ca <evreii conduc lumea>, doar o legendă.

Statele funcționează pe baza legilor internaționale și legea internațională zice așa: fiecare popor are dreptul la autodeterminare. Statele funcționează pe baza acestei propoziții. Și românii au dreptul la autodeterminare, și ungurii, și senegalezii, și uzbecii. Același drept îl are și poporul din Lugansk și cel din Donețk. Au dreptul la autodeterminare și ei și-au manifestat acest drept printr-un referendum. Au făcut totul absolut legal, conform legii, și a ieșit, pe baza referendumului, că ei vor să stea într-un stat propriu.

Și ce a făcut Ucraina? A atacat aceste două state propriu- născute și a ucis populația cu sânge rece. Și SUA zice: Băi, problema internă a Ucrainei. Și nu se uită la ei.

Celor din Crimeea, Lugansk si Donețk nu li se acceptă autodeterminarea. De ce? Este discriminare de zile mari, ca să zic așa. Exact aceeași situație, dar sunt tratate diferențiat.

<Novorusia> nu e expansionism rusesc, ci dreptul de autodeterminare. S-au determinat Republica Donețk și Republica Lugansk. Au dreptul să declare cărui popor îi aparțin. Și eu, dacă vreau, mă declar uzbec și atunci toată lumea trebuie să mă trateze ca pe un uzbec pentru că eu am acest drept. Este un drept fundamental.

Csibi, mic ghid despre cum se face o țară    

Rep: Tu crezi că Rusia ar susține independența Ținutului Secuiesc?

Csibi: Rusia susține independența Ținutului Secuiesc. Din interes strategic. Poporul secuiesc dorește autodeterminare exact ca și poporul din Donețk.

De fapt, rușii, în mass media rusească, se ocupă foarte intens de problematica secuilor. Si eu m-am mirat cât de multe lucruri știu rușii despre noi. Și am făcut și o glumă: rușii știu mai multe despre secui decât Orban Viktor. De exemplu, dacă acum îl intrebăm pe Orban Victor în ce localitate, pe baza hotărârilor judecătorești, au fost scoase steagurile secuiești sau steagurile Ungariei, pun pariu că habar n-are. Într-un articol din presa rusească era scris că la Madaras a fost scos steagul Ungariei, la Tg. Secuiesc au fost scoase cele două steaguri secuiești, la Sîngeorzu de Pădure s-a scos steagul… și așa mai departe. Deci ei știu câte ceva de-acolo, din Siberia.

Pentru moment, Rusia n-are ce să facă, ea deocamdată se uită și caută alianțe. Caută aliați în Ținutul Secuiesc.

Dacă, de exemplu, conform legii internationale, Ținutul Secuiesc își declară autodeterminarea și cere intervenția ONU – așa se face, ceri intervenția ONU – ONU are obligația ca această autodeterminare să fie protejată. Trupele ONU și NATO merg în fiecare zonă unde e conflict și atunci vin și ceva trupe rusești de la ONU în Ținutul Secuiesc. Să garanteze pacea și să inființeze ce-ți trebuie înființat pentru funcționarea unui stat. Și cam atât. Și de-acolo… Țara Secuilor! Țara Hunilor!

Și acum să fim serioși, în acest moment chiar foarte mulți americani se tot plimbă pe la noi și nu știu din ce motiv. Pe ce bază? Acum am citit că s-a dat și un mare chef pentru americani la Cluj. Au fost tratați ca niște diplomați, dar, de fapt, ei sunt soldați. S-a dat un chef în cinstea lor de parcă erau niște politicieni de mare rang. Na… Ce caută acolo americanii? Eu cred că rusii au nevoie și caută aliați.

Rep: Crezi că vreodată Ținutul Secuiesc va fi un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil?

Csibi: Ținutul secuiesc, adică o țară a secuilor? Păi, cum sa nu?!

Rep: Cam în cât timp?

Csibi: Păi, s-ar putea foarte repede.

Csibi, institutii indezirabile

Rep:  Faci o mulțime de plângeri la CNCD și la instanțe pentru represiune din partea procurorilor, pentru abuzuri. Se rezolva problemele așa?

Csibi: Nu. CNCD-ul niciodată nu îmi dă dreptate. Este acolo unul Haller Istvan, de la UDMR, care a zis, într-o opinie separată: Csibi Barna are de fiecare dată dreptate, dar CNCD îl discriminează pentru că nu vrea să îi dea satisfactie morală. Adică… să am eu dreptate.

Eu consider că legea este cea mai valoroasă. Trebuie sa avem lege. Dacă nu avem lege, e anarhie. Însă eu am ajuns pâna acolo încât nu mă mai pot baza pe lege. Chiar dacă am dreptate, conform legii, nu mi se dă dreptate în instanță de judecată. Asta înseamnă că instanța e de vină, autoritățile sunt de vină.

Uite, am inițiat ca să fie scris cu runele vechi, secuiești denumirea orașului Miercurea Ciuc la intrare în localitate și consiliul local a votat pozitiv. A fost o hotarâre oficială, deci. Dar prefectul a atacat-o, iar rezultatul final a fost că nu se poate scrie cu rune secuiești. Nu erau secui mai mult de 20 la sută din populație cum cere legea, ci maghiari.

Ei, acum la Cluj există numai 16 la sută maghiari. Există, totuși, o hotărâre judecatorească și trebuie scrise și în maghiară plăcuțe pentru că o asociație din Olanda a intentat proces și a câștigat. Deci eu am avut dreptate în Miercurea Ciuc, dar mie nu mi s-a dat dreptate. Înțelegi? Eu pot să zic în fața oricui că instanța judecatorească nu a fost fair cu mine. Nu pot avea încredere în ea și foarte mulți oameni vor ajunge în situația mea. Atunci va fi foarte greu. Atunci se poate ajunge unde s-a ajuns in Ucraina de Est. Daca eu nu pot sa am încredere în poliție, nu pot să am încredere în nici o instituție, atunci instituția trebuie să plece!

sursa: riseproject.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...