CUTREMUR în Sănătate!/ZECI de medici DEMISIONEAZĂ!

CUTREMUR în Sănătate!/ZECI de medici DEMISIONEAZĂ!

Risc Seismic

Sub amenintarea conflictului de interese, zeci de medici demisioneaza din comisiile Ministerului Sanatatii de care depind castigurile industriei farmaceutice.

Comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii sunt formate in principal din profesorii universitari lideri ai domeniului respectiv in centrele universitare din Romania. Comisiile au fost esentiale si inca joaca un rol important in decizia autoritatilor de a compensa anumite medicamente sau de a achizitiona aparatura avansata pentru spitale. Aceste decizii au o miza financiara importanta pentru industria farmaceutica.

Un ordin al ministrului Sanatatii, publicat la sfarsitul lui noiembrie, extinde de o asa maniera aria conflictelor de interese incat o buna parte din medicii-membri se retrag pentru a nu cadea sub incidenta legii. Practic, in ultima saptamana din 2014, comisiile de specialitate din Ministerul Sanatatii sunt decimate.

Din cei zece membri ai Comisiei de Boli Infectioase de pilda, 8 sunt in potential conflict de interese conform noului ordin 1406/2014 publicat de Ministerul Sanatatii. Aceasta este una dintre comisiile cele mai importante pentru industria farmaceutica, caci de ea depinde modalitatea de compensare de catre stat a medicamentelor folosite in bolile infectioase.

Presedinte al acestei comisii, profesorul Adrian Streinu-Cercel, intentioneaza sa se retraga atat din aceasta pozitie, cat si din cea de membru in comisia anti-SIDA, au confirmat surse oficiale pentru HotNews.ro. Alti presedinti de comisii si profesori universitari s-au retras sau sunt pe punctul de a se retrage din comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii.

Din cei 7 membri ai Comisiei de Oncologie, o alta cu miza importanta pentru industria farma, 6 sunt in potential conflict de interese conform noului ordin al Ministerului Sanatatii.

Acelasi lucru este valabil pentru Comisia de Neurologie, condusa de profesorul Ovidiu Bajenaru – cu 10 din 12 membri aflati in potential conflict de interese – sau pentru Comisia de Obstetrica-Ginecologie, unde din cei 11 membri peste jumatate sunt in potential conflict de interese.

Surse guvernamentale au explicat pentru HotNews ca “multi dintre medici se retrag deoarece altfel ar fi aruncati automat in conflict de interese”.

Citeşte materialul integral pe  www.hotnews.ro .

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...