Despre ce vorbeşte Ponta când n-o VAITĂ pe MĂ-SA

Despre ce vorbeşte Ponta când n-o VAITĂ pe MĂ-SA

Premierul și liderul PSD Victor Ponta afirmă, într-un mesaj postat duminică pe pagina sa de socializare cu referire la plata, luni, a unei tranșe de 162 milioane euro către FMI, că "noi, toți românii, terminăm de plătit datoria din 2009-2010 făcută de Băsescu/PDL (azi PNL)".

"Cu muncă și sacrificii noi toți românii terminăm de plătit datoria din 2009-2010 făcută de Băsescu/PDL ( azi PNL)", a scris Ponta, făcând referire la informațiile transmise de Ministerul Finanțelor Publice despre plata aceste tranșe.

România plătește, luni, 162 milioane euro către Fondul Monetar Internațional (FMI) din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Finanțelor Publice.

De la începutul anului, țara noastră a rambursat peste 1,567 miliarde euro către Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană și Banca Mondială.

Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro a fost plătită pe 1 ianuarie către UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursări rate de capital, iar 46,2 milioane lei dobânzi și comisioane. În data de 1 februarie, statul român a plătit 18,3 milioane lei către Banca Mondială (dobânzi și comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiași luni — 3 milioane euro către FMI (dobânzi și comisioane).

Totalul sumei pe care România trebuie să o ramburseze către cele trei instituții financiare se ridică la circa 1,860 miliarde euro în 2015.

Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de creditorii internaționali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro.

În anul 2009, România a parafat un împrumut stand-by pe 24 de luni în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE și Banca Mondială. Prin acest aranjament cu FMI, România a intrat în posesia a șapte dintre cele opt tranșe prevăzute, în sumă de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a opta tranșă a fost considerată, la solicitarea autorităților române, de tip preventiv și, în contextul evoluțiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizată.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /