DNA extinde urmărirea penală în cazul lui Gheorghe Nichita

DNA extinde urmărirea penală în cazul lui Gheorghe Nichita

Procurorii DNA au dispus prelungirea măsurii controlului judiciar față de Gheorghe Nichita, primar suspendat al municipiului Iași, și efectuarea urmăririi penale în cazul acestuia pentru alte fapte.

Astfel, procurorii au extins cercetările față de Nichita și pentru instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni) și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Noile acuzații se adaugă celor reținute inițial în sarcina acestuia — instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată (cinci acte materiale), instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Gheorghe Nichita s-a prezentat, vineri, la DNA unde i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, în perioada 25 decembrie 2013 — 16 martie 2014, Nichita, folosindu-se de funcția deținută, l-a determinat pe Liviu Hliboceanu, la acel moment director general adjunct al Poliției Locale Iași, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul de a dispune angajaților din subordine să efectueze activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale poliției, dar și pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

Procurorii susțin că, în perioadele 1 — 14 iulie 2014 și 1 septembrie — 14 octombrie 2014, primarul, cu intenție, l-a determinat pe Hliboceanu să dispună angajaților din subordine să efectueze activități de supraveghere a aceleiași persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale poliției și a bugetului instituției cu peste 13.200 lei.

"Prin aceste acțiuni, inculpatul Nichita a obținut pentru sine un folos nepatrimonial necuvenit constând în datele care îi erau furnizate permanent, referitoare la activitatea desfășurată de persoana supravegheată, dar și un folos patrimonial necuvenit constând în suma de 52.800 lei pe care nu a mai fost nevoit să o achite unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informațiile respective. În perioada 1 — 7 ianuarie, procedând în aceeași manieră, l-a determinat pe inculpatul Hliboceanu, prin intermediul unui șef de serviciu din Poliția Locale Iași, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul de a pune la dispoziția unui polițist local a unui autoturism aparținând instituției cu care să se deplaseze, în timpul orelor de program, în municipiul Suceava, în scopul rezolvării unor probleme personale ale edilului", se arată în comunicat.

DNA precizează că, în perioada 1 decembrie 2013 — 30 aprilie 2015, primarul l-a instigat pe Hliboceanu, după ce acesta luase deja hotărârea infracțională, să dispună unor subordonați să asigure escortarea permanentă a lui Nichita și să efectueze deplasări cu autoturismele poliției în interesul personal al acestuia sau al unor persoane indicate de el.

"Urmare a acestei acțiuni, a fost creat un prejudiciu instituției publice de interes local și un folos patrimonial necuvenit inculpatului Nichita Gheorghe sau persoanelor indicate de acesta, în cuantum de 91.811,3 lei", subliniază sursa citată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro