DNA: Iustina Cornel, director economic al Operei Naționale, trimisă în judecată sub control judiciar

DNA: Iustina Cornel, director economic al Operei Naționale, trimisă în judecată sub control judiciar

Iustina Cornel, director economic al Operei Naționale București, la data faptelor, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, sub control judiciar, fiind acuzată de abuz în serviciu, în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave, luare de mită, în formă continuată (53 acte materiale).

De asemenea, au fost trimiși în judecată în stare de libertate Cătălin Alexandru Ionescu — director general al Operei Naționale București și Teodor Visalom — director tehnic în cadrul aceleiași instituții, la data faptelor, acuzați de abuz în serviciu, în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave.

Procurorii DNA i-au mai trimis în judecată, în stare de libertate, pe Nelu Teodoru, Lucreția Furnigă, Decebal Buciu, Gheorghe Bodnăraș, Eugen Laurențiu Marinescu, Bogdan Mihail Barbu, Mihail Laurențiu Duran, Constantin Tițian Filip, Ștefan Dumitru și Cornel Cosmulescu, administratori ai unor societăți comerciale, la data faptelor, pentru infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat DNA transmis marți AGERPRES, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anului 2006, inculpatul Cătălin Ionescu, în calitate de director general al Operei Naționale București, președinte al Consiliului de Administrație și coordonatorul compartimentelor funcționale din cadrul instituției, în conivență cu inculpații Iustina Cornel și Teodor Visalom, în mai multe rânduri și-au exercitat cu rea credință atribuțiile de serviciu ce le reveneau în legătură cu încheierea, derularea, modificarea contractelor de achiziție publică atribuite de instituția unde își desfășurau activitatea firmelor administrate de ceilalți inculpați.

Procurorii DNA au mai reținut că cele trei persoane cu funcții de conducere în cadrul Operei Naționale București, cu încălcarea dispozițiilor legale, nu au supus achizițiile aprobării Consiliului Administrativ, nu au analizat oportunitatea, respectiv nu au determinat valoarea estimată pentru fiecare achiziție și nu au dispus constituirea comisiilor de evaluare a ofertelor, împrejurări care au condus la inexistența unor selecții de oferte reale în condiții de concurență, prețurile fiind stabilite și supraevaluate de beneficiarii contractelor.

În același context, inculpații Cătălin Ionescu, Iustina Cornel și Teodor Visalom au semnat contractele de achiziții respective, fără a efectua o verificare a modalității de încheiere, în condițiile în care lucrările erau supraevaluate, au semnat acte adiționale la unele contracte prin care a fost mărită valoarea inițială a acestora, fără a exista niciun temei care să justifice această majorare și au aprobat plățile pentru contractele respective, în condițiile în care cunoșteau că valoarea lucrărilor contractate era supraevaluată și lucrările nu au fost recepționate.

În această modalitate a fost cauzat Operei Naționale București un prejudiciu în sumă de 3.344.438,44 lei, concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial pentru ceilalți inculpați, administratori ai unor societăți comerciale.

În aceeași perioadă, Iustina Cornel, în calitate de director economic al Operei Naționale București, a pretins și primit de la inculpații Barbu Bogdan Mihail, Furnigă Lucreția și Teodoru Nelu, procente cuprinse între 10% și 20% din valoarea unor facturi plătite de instituție, respectiv din valoarea unor contracte de execuție lucrări.

În același scop, inculpata a pretins inculpaților Furnigă Lucreția și Teodoru Nelu să-i achiziționeze o ambarcațiune model VIPER 203, în regim de leasing, și a primit suma de 123.537,6 lei, remisă sub formă de rate succesive.

În total inculpata Iustina Cornel a pretins și primit suma de 320.238,14 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor imobile ce aparțin inculpaților Teodor Visalom, Iustina Cornel, Eugen Laurențiu Marinescu, Gheorghe Bodnăraș, Bogdan Mihail Barbu, Mihail Laurențiu Duran, Lucreția Furnigă, Cornel Cosmulescu, Decebal Buciu, Ștefan Dumitru, Constantin Tițian Filip.

Opera Națională București s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.536.463 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 Așa arată prostia made in Rusia...

3 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

4 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

5 Foarte interesante amănunte!