DNA, reținere pentru MITĂ

DNA, reținere pentru MITĂ

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 16 septembrie 2015, ora 20.55, până la data de 17 septembrie 2015, ora 20.55, a inculpatului DUMITRU ION, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- înșelăciune,
- tentativă la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- tentativă la infracțiunea de înșelăciune,
- dare de mită.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În cursul anului 2014, inculpatul Dumitru Ion a folosit documente false, inexacte și incomplete în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași, aspecte care au condus la obținerea unui sprijin financiar în valoare de 193.776 lei, reprezentând fonduri din bugetul general al Uniunii Europene și plăți naționale directe complementare din bugetul național.
La data de 06 iunie 2015, același inculpat, procedând în aceeași manieră, a depus la instituția publică mai sus menționată, cererea unică de plată prin care a menționat solicitarea de sprijin pentru o suprafață totală de 424,32 ha din unitățile administrativ teritoriale Sohatu și Gălbinași situate în județul Călărași.
În luna august 2015, persoane din conducerea Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură – Centrul Județean Călărași au verificat prin sondaj mai multe cereri depuse de fermieri pentru campaniile agricole 2014-2015 privind acordarea de subvenții reprezentând plăți directe pe hectar din programul F.E.G.A. ( Fondul European de Garantare Agricolă ).
Printre cererile verificate au fost identificate și cererile depuse de fermierul Dumitru Ion, căruia i-au fost solicitate lămuriri scrise cu privire la neconcordanțele existente în dosarele depuse în perioada respectivă.
La data de 14 septembrie 2015, în biroul uneia dintre persoanele cu atribuții de control din cadrul A.P.I.A. Călărași (martor denunțător) s-a prezentat inculpatul Dumitru Ion care a promis că „va fi băiat ” cu acesta în sensul că-i va oferi „50-60 milioane ” pentru a trece cu vederea neregulile existente la cererile depuse în anul 2014 și 2015 și de a nu sesiza organele judiciare.

În același context, la data de 16 septembrie 2015, în parcarea unui supermarket din București inculpatul Dumitru Ion i-a remis martorului denunțător suma de 5.000 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Dumitru Ion i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, urmând ca la data de 17 septembrie 2015, să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”