Dosarul 'Gala Bute': La PDL ajungeau bani sub forma unor contracte fictive de donație (rechizitoriu)

Dosarul 'Gala Bute': La PDL ajungeau bani sub forma unor contracte fictive de donație (rechizitoriu)

Plățile în interesul organizației PDL București cu bani obținuți din infracțiunile de corupție erau realizate prin mai multe mijloace, inclusiv prin depunerea sumelor în contul partidului mascate sub forma unor contracte fictive de donație, potrivit rechizitoriului prin care Elena Udrea a fost trimisă marți în judecată de procurorii DNA în dosarul "Gala Bute". * Udrea: Dosarul Gala Bute a fost trimis în instanță; arestul preventiv nu mai este necesar  

Plățile erau realizate în interesul organizației de partid pentru diferite servicii, precum consultanță, "postaci" sau materiale publicitare.

Depunerea sumelor de bani în contul partidului, mascate sub forma unor contracte fictive de donație, era o metodă folosită în special pentru plata salariilor angajaților sau a prestatorilor care nu acceptau forme alternative de plată. Plățile mai erau făcute în numerar, fără a se întocmi documente, sau prin transfer bancar realizat de societăți implicate direct sau indirect în relații comerciale cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea.

Potrivit procurorilor DNA, din mesajele de poștă electronică rezultă că Udrea cunoștea atât existența serviciilor prestate, cât și a plăților efectuate, primind informări detaliate de la colaboratori.

"Inculpata a recunoscut această împrejurare, însă a susținut că sumele proveneau din donații neînregistrate în evidența partidului, de la donatori care doreau să își păstreze anonimatul. În condițiile în care dispozițiile Legii nr. 334/2006 interzic în mod expres finanțarea partidelor politice prin sume neînregistrate, eludarea acestor dispoziții imperative demonstrează că inculpata a cunoscut și a acceptat proveniența infracțională a sumelor de bani folosite pentru funcționarea organizației pe care o conducea", se arată în rechizitoriu.

Procurorii mai susțin că Elena Udrea a coordonat un sistem cu ajutorul căruia primea, prin intermediari, sume de bani care ajungeau la ea personal sau la PDL București.

"Din probele administrate în cauză a rezultat că inculpata Udrea Elena Gabriela (...) a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (inculpații Lungu Ștefan — consilier personal al ministrului, Topoliceanu Ana Maria — director CNI, Nastasia Gheorghe — secretar general al ministerului și Breazu Tudor Liberiu — asistent personal) au primit cu știința inculpatei sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de autoritatea publică. Sumele obținute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizația București a Partidului Democrat Liberal și inculpatul Obreja Rudel)", se mai arată în rechizitoriu.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă suma de aproape 700.000 de lei primită de la SC Termogaz Company SA, reprezentând aproximativ 10% din valoarea un proiect derulat în cadrul programului "Schi pentru România".

"Din probele cauzei a rezultat că Udrea Elena Gabriela cunoștea împrejurările esențiale referitoare la remiterea sumelor de bani, iar Lungu Ștefan a folosit o parte din banii astfel obținuți, la cererea ministrului, pentru plata unor servicii de publicitate și de monitorizare a mediului online de care au beneficiat inculpata și Organizația București a Partidului Democrat Liberal", se mai precizează în documentul citat.

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în dosarul "Gala Bute", în stare de arest preventiv.

În același dosar au fost deferiți justiției: fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei societăți comerciale.

Dosarul a fost înaintat pentru soluționare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”