Femeile au obținut, în medie, un câștig salarial mai mic cu 7% decât al bărbaților, anul trecut

Femeile au câștigat, în medie, cu 7% mai puțin decât bărbații din punct de vedere salarial, anul trecut, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS) transmisă la solicitarea AGERPRES. 

'Câștigul salarial mediu lunar net înregistrat la nivelul economiei naționale a fost de 1.697 lei. În anul 2014, nivelul indicelui câștigului salarial real (exprimat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum) a fost de 131,2% față de anul 1990, mai mare cu 7,8 puncte procentuale față de anul precedent, respectiv cu 0,9 puncte procentuale față de anul 2008. Femeile au câștigat în medie cu circa 7% mai puțin decât bărbații, realizând un câștig salarial mediu lunar brut de 2.234 lei (fata de 2.412 lei al bărbaților) și un câștig salarial mediu lunar net de 1.627 lei (față de 1.761 lei al bărbaților). Față de media pe economie, câștigul salarial mediu lunar net al femeilor a reprezentat 95,9% din cel al tuturor salariaților', arată INS.

În profil teritorial, pe județe, câștigul salarial mediu lunar net s-a situat sub media pe economie în 36 dintre județe. Cel mai scăzut nivel, respectiv de 1.251 lei, s-a înregistrat în județul Harghita, iar cel mai ridicat nivel în Municipiul București (2.441 lei). Costul mediu lunar al forței de muncă a fost în anul 2014 de 2.988 lei/salariat, în creștere cu 6,2% față de anul precedent. Ponderea cheltuielilor directe în totalul cheltuielilor unității cu forța de muncă a fost de 78,5%.

Potrivit INS, numărul mediu al salariaților a crescut pe parcursul anului 2014 cu 64.100 persoane comparativ cu anul precedent, ajungând la 4,507 milioane persoane.

'Repartizarea salariaților pe sectoare economice arată că majoritatea se regăseau în sectorul terțiar (servicii), ponderea acestora reprezentând 61,1% în anul 2014. În sectorul secundar (industrie și construcții) lucrau 36,5% dintre salariați, iar în cel primar (agricultură, silvicultură, piscicultură) numai 2,4%. Câștigul salarial mediu lunar brut pe total economie a fost în anul 2014 de 2.328 lei, cu 7,6% mai mare față de anul precedent', mai arată Institutul. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

2 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

3 Adrian Streinu-Cercel / Ce vedem noi astăzi este rezultatul unui malpraxis cu natura. Carantina, ineficientă la…

4 Procurorii dorm? / Cine-l protejează pe acest interlop politic? Deputatul PNL Vîlceanu, răzbunări de tip mafiot

5 Aici puteți urmări LIVE evoluția virusului chinezesc / Sunt deja 56 de morți și peste 2000 de internați

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă