Fostul director al RATB, Viorel Popescu, condamnat la 4 ani și 4 luni închisoare

Fostul director al RATB, Viorel Popescu, condamnat la 4 ani și 4 luni închisoare

Viorel Popescu, fost director general al Regiei Autonome de Transport București (RATB), a fost condamnat de Tribunalul București la 4 ani și 4 luni închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și conflict de interese în legătură cu atribuirea nelegală a unui contract de asistență juridică. Viorel Popescu a primit 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și 1 an închisoare pentru conflict de interese. La pedeapsa cea mai grea de 4 ani s-a adăugat un spor de 4 luni.

De asemenea, instanța a admis în parte acțiunea civilă formulată de RATB și l-a obligat pe Viorel Popescu să plătească suma de 3.018.007 lei, fiind menținut sechestrul pe imobile deținute de fostul director.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Viorel Popescu a fost trimis în judecată în septembrie 2014 de DNA, fiind acuzat că, în perioada 10 noiembrie 2011 — 9 octombrie 2012, nu a îndeplinit unele acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu și a efectuat în mod defectuos activități specifice funcției, cauzând un prejudiciu de 3.657.576 lei (aproximativ 820.000 euro) în dauna RATB, sumă care a reprezentat foloase materiale necuvenite pentru firma privată SC Urbconnet SRL.

Astfel, la data de 13 martie 2012, între RATB și Urbconnet SRL, care nu avea drept de asistență juridică și reprezentare în instanță, a fost încheiat un contract de prestări servicii juridice.

Din conținutul contractului rezultă că RATB, prin Viorel Popescu, a împuternicit firma respectivă în vederea recuperării tuturor creanțelor de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), în baza unor simple solicitări ale firmei Urbconnet SRL către debitoare, îndrituită cu rolul de intermediar în relația Regiei Autonome de Transport București cu CASMB.

Din actele existente la dosar, reiese că în contract se specifică faptul că Urbconnet SRL avea obligația de asistare la controlul efectuat de CASMB față de RATB, în vederea rambursării sumelor cuvenite regiei, deși, în realitate, nu a existat și nu se prefigura un astfel de control. De altfel, conducerea RATB cunoștea clar, la momentul semnării actelor întocmite de funcționarii de specialitate ai regiei, cuantumul sumelor de bani neachitate de CASMB, defalcate pe unități lunare de timp, astfel încât aceste verificări nu se impuneau a fi încredințate firmei private prin contractul indicat.

Procurorii consideră că Viorel Popescu, în calitate de director general al RATB, pe lângă faptul că nu a întreprins măsuri legale și efective de recuperare a creanțelor datorate regiei de către CASMB, prin structurile cu atribuții în acest sens existente în cadrul regiei, a decis să încheie un contract cu Urbconnet SRL București, sub aparența că firma privată va efectua demersuri la CASMB pentru recuperarea sumelor de bani datorate către RATB.

În plus, el nu a luat în considerare obiecțiunile formulate de Serviciul juridic și contencios din cadrul RATB, la semnarea contractului cu Urbconnet SRL București, iar ulterior a admis achitarea, din conturile bancare ale RATB, a facturilor emise de firma privată, deși acestea nu se fundamentează pe nici un document care să ateste demersurile efective derulate de prestator și natura acestora.

Potrivit DNA, demersurile fostului director al RATB au dus la obținerea de foloase patrimoniale pentru Urbconnet SRL, mai ales că această firmă s-a aflat în raporturi comerciale cu o altă firmă ce îi aparținea lui Viorel Popescu, SC Euroland SRL. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cum ar putea o gură care se spurcă prin sex oral să ia anafura, agheasma sau să sărute sfintele icoane / Dacă î…

2 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor

3 Dezvăluiri BNR / Zborurile secrete cu tone de aur românesc la bord

4 Așa o fi?

5 „Un pat matrimonial mare în care o femeie se află peste un bărbat şi îi face sex oral, şi alţi trei tineri ca…