Fostul şef al CNAS Lucian Duţă, audiat la DNA în dosarul în care este acuzat de corupţie

Fostul şef al CNAS Lucian Duţă, audiat la DNA în dosarul în care este acuzat de corupţie

Acesta a declarat că proiectul iniţial de el a câştigat locul 1 la Londra, dar şi locul 3 în lume.

„Acum o lună, proiectul făcut de mine la CNAS a câştigat la Londra premiul Comisiei Europene pentru cel mai bun program IT din Europa. Acum trei ani, sistemul informatic unic integrat, acel program criticat de mulţi utilizatori care nu voiau să-l folosească, a câştigat locul 3 în lume”, a explicat Duţă.

El a mai spus că săptămâna trecută Guvernul a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care vor fi distribuite cardurile de sănătate.

„Săptămâna trecută, Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care vor fi distribuite cardurile de sănătate. Eu cred că acestea sunt motive îndestulătoare care să dovedească faptul că tot ce am făcut eu la CNAS a fost de bună credinţă. Toate acestea lucruri s-au întâmplat pe baza a sute sau mii de documente, iar unele dintre acestea ridică din anumite puncte de vedere semne de întrebare pe care eu sper să le rezolvăm într-un interval cât mai scurt de timp”, a mai spus Lucian Duţă.

Lucian Duţă, urmărit penal pentru abuz în serviciu

„În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat procedura de achiziţie pentru «servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistem ERP» (aplicaţie informatică de management a resurselor). Licenţele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziţionate de la SC Siveco România SA în perioada 2003-2007", a precizat DNA.

Anchetatorii au stabilit că procedura de achiziţie a serviciilor de mentenanţă din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea.

„Prin această procedură s-au achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licenţele deţinute la nivelul CNAS şi a caselor judeţene, respectiv pentru un număr de 1.296 licenţe, fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate", potrivit DNA.

Din datele obţinute până în prezent de procurori a rezultat că cel puţin 268 de licenţe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru acestea, s-ar fi produs un prejudiciu CNAS şi Caselor Judeţene de peste 150.000 de euro, fiind realizat, totodată, "şi un avantaj patrimonial în favoarea SC Siveco România SA".

"Concret, în calitate de preşedinte al CNAS, suspectul Duţă Nicolae Lucian a aprobat actele întocmite de CNAS în cadrul procedurii de achiziţie desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv şi, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-menţionat", au arătat procurorii.

În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziţionându-se mentenanţă şi pentru licenţe neutilizate la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Caselor judeţene, a precizat sursa citată.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă a fost, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a lua la cunoştinţă că este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…