Guvern: Grup de lucru pentru elaborarea unui mecanism de stabilire a salariului minim brut pe țară

Guvernul a decis miercuri constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut pe țară, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. Acesta a precizat că Executivul a aprobat în acest sens un memorandum.

"În urma discuțiilor pe care le-am avut pentru stabilirea salariului minim la finalul anului trecut, am anunțat că vom constitui acest grup de lucru. Suntem una dintre cele șapte țări europene care nu au un sistem cuantificabil și direct de stabilire a salariului minim. Acest mecanism automat de indexare trebuie constituit în cadrul grupului. E un grup care presupune prezența (...) vicepremierilor, miniștrilor de Finanțe, Justiție și Muncă — ministrul Muncii controlează, conduce acest grup—, reprezentanți sindicali, dar și patronali, pentru că, evident, este un subiect care interesează toate aceste componente ale societății. Vom începe lucrul, așadar, pentru constituirea acestui mecanism automat de indexare în perioada imediat următoare", a afirmat Suciu, la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, se dorește ca acest mecanism de indexare a salariului minim brut pe țară să fie implementat de anul viitor.

"Sperăm pentru anul viitor să avem un mecanism de indexare, avem decizia pe care o știți pentru 1 mai și sperăm ca următoarea decizie de indexare a salariului minim sau de creștere sau de modificare a legislației privind salariul minim să se facă pe baza mecanismului de indexare", a mai arătat Suciu.

Grupul de lucru pentru elaborarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată va avea două persoane din cadrul confederațiilor sindicale, două din cadrul confederațiilor patronale, câte un secretar de stat și doi-trei reprezentanți din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și Institutului de Statistică. Grupul va fi coordonat de Ministerul Muncii, care va asigura și secretariatul tehnic. Ministrul Muncii va prezida ședințele grupului de lucru, menționează Guvernul, într-un comunicat.

Guvernul a adoptat, în 30 decembrie 2015, hotărârea care prevede creșterea salariului minim de la 1.050 lei la 1.250 lei, începând cu data de 1 mai.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Liviu Avram spune adevărul: Dragă bugetarule, tu te bucuri, dar salariul tău de azi îmi omoară mie pensia de m…

2 Vela anunţă că poliţiştii de la Rutieră vor fi dotaţi cu camere video: Nu o să mai găsiţi deputaţi care înjură…

3 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

4 Liviu Avram / Când mai auziți vreun pesedist că îngână șlagărul „Noi am mărit salarii”, onorați-l cu un scuipat…

5 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta