IGPR: Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală; prejudiciul - peste 3,5 milioane de lei

IGPR: Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală; prejudiciul - peste 3,5 milioane de lei

Polițiștii efectuează, joi dimineață, 27 de percheziții în Timiș, Caraș-Severin și Brașov la persoane suspectate că, în complicitate cu reprezentanții mai multor societăți comerciale, ar fi produs bugetului de stat, prin evaziune fiscală, un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Conform unui comunicat de presă al IGPR, în perioada 2010-2013, trei persoane, administratori și contabili ai unei societăți comerciale din Timișoara, în complicitate cu reprezentanții legali de la 89 de firme, ar fi pus la punct un circuit infracțional evazionist, constând în eludarea obligațiilor fiscale, bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în care sunt angrenate aceste societăți comerciale controlate de către ei, în mod direct sau prin persoane interpuse.

Aceștia ar fi emis, în numele unei societăți comerciale, mai multe facturi fiscale, care ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmelor controlate sau cu reprezentanții cărora aveau o înțelegere.

"Facturile erau emise în baza unor operațiuni comerciale fictive, reprezentând o varietate mare de cheltuieli cu achiziția și livrarea de diverse materiale, cum ar fi: pulberi incendiu, stingătoare, materiale de construcții, gherete, cameră supraveghere, pantaloni, cizme, salopete, ușă intrare, zahăr, făină, detergent, obiecte de papetărie (în funcție de obiectul de activitate al societății care își înregistrează în contabilitate aceste facturi), precum și prestarea de servicii, cum ar fi: instalații sanitare, electrice, reparații și amenajări interioare, curățenie sediu, service IT, consiliere fonduri nerambursabile, pentru care au diminuat artificial impozitul pe profit și TVA", arată IGPR.

Prin aceste operațiuni fictive, există suspiciuni că bugetul general consolidat a fost prejudiciat cu 3.574.657 de lei.

Contravaloarea acestor facturi fiscale ar fi fost achitată, în cea mai mare parte, prin chitanțe fiscale, întrucât valoarea facturilor nu depășea 5.000 de lei.

La percheziții, desfășurate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, participă și polițiști de la inspectoratele de poliție județene Caraș-Severin, Brașov și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara. Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Marin, editor: Claudia Stănescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Asta este consiliera șefului AEP! Mitulețu-Buică tocmai i-a acordat o insignă și o diplomă de excelență!

2 VIDEO Fugarul Rizea, noi dezvăluiri șocante despre jefuitorii României! Asta este adevărata molimă, nu coronav…

3 VIDEO Priviți, exod în masă la Paris! Parizienii părăsesc orașul înainte ca acesta să fie închis

4 Sondaj IMAS / Creștere semnificativă pentru USR Plus, scădere pentru PNL. PSD, în urcare cu două procente

5 Document / Șeful PSD are dosar penal la DNA privind modul în care a obținut titlul de „Luptător cu rol determina…