IGPR: Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală; prejudiciul - peste 3,5 milioane de lei

Polițiștii efectuează, joi dimineață, 27 de percheziții în Timiș, Caraș-Severin și Brașov la persoane suspectate că, în complicitate cu reprezentanții mai multor societăți comerciale, ar fi produs bugetului de stat, prin evaziune fiscală, un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Conform unui comunicat de presă al IGPR, în perioada 2010-2013, trei persoane, administratori și contabili ai unei societăți comerciale din Timișoara, în complicitate cu reprezentanții legali de la 89 de firme, ar fi pus la punct un circuit infracțional evazionist, constând în eludarea obligațiilor fiscale, bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în care sunt angrenate aceste societăți comerciale controlate de către ei, în mod direct sau prin persoane interpuse.

Aceștia ar fi emis, în numele unei societăți comerciale, mai multe facturi fiscale, care ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmelor controlate sau cu reprezentanții cărora aveau o înțelegere.

"Facturile erau emise în baza unor operațiuni comerciale fictive, reprezentând o varietate mare de cheltuieli cu achiziția și livrarea de diverse materiale, cum ar fi: pulberi incendiu, stingătoare, materiale de construcții, gherete, cameră supraveghere, pantaloni, cizme, salopete, ușă intrare, zahăr, făină, detergent, obiecte de papetărie (în funcție de obiectul de activitate al societății care își înregistrează în contabilitate aceste facturi), precum și prestarea de servicii, cum ar fi: instalații sanitare, electrice, reparații și amenajări interioare, curățenie sediu, service IT, consiliere fonduri nerambursabile, pentru care au diminuat artificial impozitul pe profit și TVA", arată IGPR.

Prin aceste operațiuni fictive, există suspiciuni că bugetul general consolidat a fost prejudiciat cu 3.574.657 de lei.

Contravaloarea acestor facturi fiscale ar fi fost achitată, în cea mai mare parte, prin chitanțe fiscale, întrucât valoarea facturilor nu depășea 5.000 de lei.

La percheziții, desfășurate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, participă și polițiști de la inspectoratele de poliție județene Caraș-Severin, Brașov și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara. Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Marin, editor: Claudia Stănescu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Nouriel Roubini / Urmează un deceniu de criză economică. Recesiunea va fi fără precedent

2 VIDEO Rareș Bogdan, atac la piloșii vârâți de PNL în diverse sinecuri: M-am săturat să răspund pentru imbecili…

3 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

4 Ți se face scârbă! / Consilierul lui Orban, acuzat că distruge o instituție cu proiecte de sute de milioane de d…

5 „Strânge uşor, ca şarpele Kaa, hipnotizează, apoi atacă decisiv şi fără milă” / Lider PSD, despre Gabriela Firea

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan