Încă un dosar/Nicuşor Constantinescu, cercetat şi pentru mită şi deţinerea a 15 cartuşe de 9 mm

Încă un dosar/Nicuşor Constantinescu, cercetat şi pentru mită şi deţinerea a 15 cartuşe de 9 mm

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este cercetat de DNA, în cauze desprinse din cele în care a fost trimis în judecată, recent, pentru abuz în serviciu, şi pentru mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite 15 cartuşe de 9 milimetri, se precizează într-un amplu material publicat de Mediafax.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată, în documentele prin care l-au deferit justiţiei, pentru abuz în serviciu, pe Nicușor Constantinescu, în 27 mai, că din probele obţinute de la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa "a rezultat că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel nu a emis/prelungit valabilitatea şi a altor certificate de urbanism, solicitate atât de societăţile reprezentate de (....) cât şi de alte persoane".

În acest sens, anchetatorii fac trimitere la o planşă foto realizată la percheziţia efectuată la Consiliul Judeţean Constanţa, care cuprinde imagini ale înscrisurilor găsite în camera de protocol a preşedintelui CJ Constanţa - "documente care ar fi trebuit emise de inculpat, purtând semnăturile tuturor celorlalte persoane cu atribuţii, mai puţin a inculpatului".

Potrivit DNA, "din declaraţiile mai multor persoane audiate în cauză, a rezultat că motivul real al refuzul de emitere/prelungire certificate de urbanism era legat de neprimirea anumitor foloase materiale".

"Totodată, cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, au fost identificate un număr de 15 cartuşe cu glonţ, calibru 9 mm, astfel că sunt indicii privind săvârşirea infracţiunii prev. de art. 342 din noul Cod penal", se mai arată în documentele citate.

Conform prevederilor legale menţionate, deţinerea, portul, confecţionarea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia armelor letale, a muniţiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau funcţionarea atelierelor de reparare a armelor letale, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la unu la cinci ani.

Anchetatorii au disjuns aceste aspecte din dosarul iniţial şi vor continua cercetarea penală a lui Constantinescu şi pentru dare şi luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În 27 mai, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiţiei directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, după ce niciunul dintre cei doi nu  s-a supus controlului Curţii de Conturi.

Avocatul lui Constantinescu spunea atunci că acesta se află în SUA, unde se tratează pentru cancer la prostată.

Conform Direcţiei Naţiionale Anticorupţie (DNA), Gâmbuţeanu, în calitatea sa de director general al director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa, cu ajutorul lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în 2011, 2012 şi 2013.

Astfel, arată procurorii, nu a mai fost posibilă efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate.

"În această modalitate, a fost practic blocată activitatea Curţii de Conturi în raport cu regia locală menţionată, Curtea de Conturi aflându-se în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice", susţine DNA, în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Totodată, între 2009 şi 2012, a fost creat un folos necuvenit RAJDP Constanţa, constând în faptul că activitatea sa financiar-contabilă a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat Regia, din resursele publice, în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei.

"Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului şi care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA. Referitor la această împrejurare, sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi", susţin anchetatorii.

În cursul anului 2011, prezentarea documentelor solicitate Regiei a fost condiţionată de comunicarea, de către Curtea de Conturi, a unei dovezi că respectiva acţiune de control figura în programul de activitate al Curţii de Conturi.

"Această condiţionare este contrară dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992, potrivit cărora Curtea de Conturi are acces neîngrădit la acte, documente, informaţii necesare desfăşurării activităţii sale, entităţile auditate fiind obligate să-i transmită actele, documentele, informaţiile solicitate la termenele stabilite şi să-i asigure accesul în sedii. Cu toate acestea, Curtea de conturi a transmis dovada solicitată sub forma unui extras, însă , şi în aceste condiţii, efectuarea controlului a fost refuzată pe motiv că nu a fost transmisă o copie a întregului program", susţin procurorii anticorupţie.

Controalele programate în anii 2012 şi 2013, arată sursa citată, nu s-au putut efectua din cauza atitudinii pe care a avut-o Gâmbuţeanu, precum şi a dispoziţiilor exprese ale lui Constantinescu, prin rezoluţii cu textul „nu sunt de acord”, aplicate pe adresele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie.

O altă acuzaţie adusă în acest dosar se referă la faptul că în perioada 2007-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a prelungit a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale.

"Mai mult decât atât, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin nouă hotărâri definitive, pronunţate în perioada 2008 – 2011, ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu", conform DNA.

Prin aceleaşi hotărâri, s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Constantinescu nu a emis respectivele documente.

"Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv din cauza refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Daniel Constantinescu a lipsit practic de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească", subliniază DNA.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

Într-un alt dosar, în 25 aprilie, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Piggy își bate la propriu joc de voi gâștele” / Oana Zăvoranu șterge pe jos cu Oana Roman

2 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc

3 De citit. De gândit...

4 Fotografia asta a strâns 2,3 milioane de aprecieri în doar 15 ore

5 JO 2020, canotaj / Fetele de aur ale României, o nouă cursă entuziasmantă!