Incompatibilitate la Ministerul Mediului. Un consilier superior - și evaluator și evaluat la atribuirea în custodie de situri NATURA 2000

Incompatibilitate la Ministerul Mediului. Un consilier superior - și evaluator și evaluat la atribuirea în custodie de situri NATURA 2000

Un consilier superior din cadrul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, comunicatul fiind făcut astăzi public. Funcționarul public în cauză, care la minister se ocupă de atribuirea în custodie a siturilor NATURA 2000, a participat în 2013 la o astfel de operațiune, însă nu în calitate de evaluator, ci reprezentând o organizație care dorea custodia lacului și pădurii Cernica din județul Ilfov.
Doina Cioacă este consilier superior în cadrul Compartimentului Arii Protejate - Direcția Dezvoltare Durabilă și Protecția Naturii, funcție pe care o ocupă din 11 iulie 2011. De atunci se ocupă de implementarea metodologiei de atribuire în custodie a Siturilor NATURA 2000, având calitatea de șef de Comisie pentru Regiunea de Sud-Vest și Regiunea Sud-Est. În 8 octombrie 2013 aceasta a semnat un contract de cesiune drepturi de autor cu o firmă care dorea custodia uni arii protejate, iar în 27 noiembrie 2013 a și reprezentat această firmă la procesul de evaluare, ce-i drept într-o altă regiune, Regiunea Sud și București-Ilfov. Inspectorii de integritate au considerat însă că prin calitatea deținută la minister a acumulat suficientă experiență astfel încât reprezentând societatea respectivă să-i creeze acesteia un avantaj în fața competitorilor.
„La data 11 iulie 2011, CIOACĂ DOINA a fost numită în funcție publică de consilier superior în cadrul Compartimentului Arii Protejate - Direcția Dezvoltare Durabilă și Protecția Naturii din cadrul Ministerul Mediului și Pădurilor, aceasta făcând parte din grupul funcționarilor publici implicați în implementarea metodologiei de atribuire în custodie a Siturilor NATURA 2000, având calitatea de Șef de Comisie pentru Regiunea de Sud-Vest și Regiunea Sud-Est.
La data de 08 octombrie 2013, aceasta a încheiat cu S.C. MILVA PROD S.R.L. un contract de cesiune a drepturilor de autor. La data de 27 noiembrie 2013, în baza împuternicirii emise de către societatea comercială, persoana evaluată a susținut pentru și în numele candidatului S.C. MILVA PROD S.R.L. interviul în fața Comisiei regionale de evaluare privind atribuirea custodiei ariilor naturale protejate care nu necesită structuri de administrare Regiunile Sud și București-Ilfov, pentru Situl NATURA 2000, Lacul și Pădurea Cernica.
Astfel, persoana evaluată, beneficiind de experiența profesională ce i-a fost conferită de participarea în calitate de membru - Șef de comisie pentru Regiunea de Sud-Vest și Regiunea Sud-Est la implementarea Metodologiei de atribuire în custodie a Siturilor NATURA 2000, a reprezentat candidatul S.C. MILVA PROD S.R.L. la interviul susținut în fața unei comisii similare cu cele în care deținea funcția de membru - șef de comisie, fapt de natură a creea un avantaj acestui candidat, în raport cu ceilalți participanți.
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.”, a cumunicat ANI. Pedeapta pentru abaterea disciplinară constatată este decăderea din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...