Inspecția Judiciară informează că face verificări în cazul magistraților din dosarul tinerei violate

Inspecția Judiciară informează că face verificări în cazul magistraților din dosarul tinerei violate

Inspecția Judiciară informează că efectuează verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii ale săvârșirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunțat cu privire la măsurile preventive luate față de cei 7 inculpați din în cazul fetei violate la Vaslui, cât și de către procurorii care au participat în ședințele de judecată.

Potrivit unui comunicat de presă remis marți AGERPRS de Inspecția Judiciară, termenul de efectuare a verificărilor prealabile este de 45 de zile cu posibilitatea prelungirii, motivat, de către inspectorul șef cu încă 45 de zile, potrivit art. 45 alin.3 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

'La data de 23 iunie 2015, președintele CSM a înaintat Inspecției Judiciare sesizarea formulată de Asociației pentru Implementarea Democrației, în conținutul căreia se solicita să se efectueze verificări cu privire la măsurile dispuse de judecători și procurori în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Vaslui, care are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de viol și lipsire de libertate în mod ilegal. Sesizarea a fost înregistrată atât la Direcția de inspecție pentru judecători cât și la Direcția de inspecție pentru procurori', precizează comunicatul Inspecției Judiciare.

Asociația pentru Implementarea Democrației ( AID) a anunțat luni că, în urma unei sesizări pe care a depus-o în luna iunie, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări în cazul eliberării din arest a celor șapte tineri acuzați că au violat o elevă din Vaslui.

"Ca urmare a sesizării de către Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) în data de 23 iunie 2015, atât a Consiliului Superior al Magistraturii, cât și a Parchetului General în cazul celor șapte tineri din Văleni, județul Vaslui, care au violat ore în șir o elevă, până ce fata și-a pierdut cunoștința, să se aplece asupra procedurilor și a ultimei decizii pronunțate și să verifice legalitatea acestora, în data de 20 iulie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii, prin Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media, ne-a transmis o informare, potrivit căreia, în data de 23 iunie 2015, domnul judecător Marius Badea Tudose, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări potrivit competențelor", declară AID într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Potrivit asociației, lucrarea se află în lucru pe rolul Inspecției Judiciare, urmând ca după finalizarea verificărilor rezultatul acestora să fie analizat de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, Parchetul General a informat AID că a dat curs sesizării, s-au efectuat verificări interne la nivelul instituției și, în cel mai scurt timp (cel mult câteva zile), concluziile anchetei vor fi prezentate public.

Magistrații Judecătoriei Vaslui au dispus în luna iunie, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, în cazul celor șapte tineri din localitatea vasluiană Văleni, care au violat ore în șir o elevă navetistă, până când aceasta și-a pierdut cunoștința.

În ziua de 10 noiembrie 2014, în jurul orei 19,00, victima s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi dintre tineri, care s-au oferit să o conducă acasă cu mașina. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un câmp din apropierea localității Văleni, unde și-au mai chemat alți patru prieteni care au întreținut raporturi sexuale cu victima împotriva voinței acesteia. Ulterior, tinerii s-au deplasat pe un alt câmp, din apropierea localității Moara Domnească, unde a mai fost chemat un tânăr care a forțat victima să întrețină raporturi sexuale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante