ISU Dobrogea: Motorul primei bărci ajunse la Lacul Siutghiol nu a pornit, pompierii au folosit vâslele. / Asistenta dată disparută în urma prăbuşirii elicopterului aflase luni dimineaţă că este însărcinată

ISU Dobrogea: Motorul primei bărci ajunse la Lacul Siutghiol nu a pornit, pompierii au folosit vâslele. / Asistenta dată disparută în urma prăbuşirii elicopterului aflase luni dimineaţă că este însărcinată

UPDATE/Încă două victime ale accidentului aviatic din Constanța, aduse la mal

Încă două victime ale prăbușirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol din Mamaia au fost aduse la mal, relatează B1 TV.

Este vorba de un bărbat căruia i se acordă primul ajutor. Acesta este transportat la spital cu o ambulanță SMURD. Potrivit lui Raed Arafat, este vorba despre copilot.

”Este în stop cardio-respirator, în hipotermie. Nu are semne vitale. Încercăm să îl reîncălzim”, a declarat Arafat.

Cea de a treia persoană este așteptată la mal de o ambulanță SMURD, fiind adusă de echipele de căutare.

O femeie, medicul de pe elicopterul prăbușit, a fost găsită în primele minute de către echipele de salvare, ea fiind transportată la spital, unde a fost internată la terapie intensivă.

Un elicopter SMURD s-a prăbușit, luni după-amiază, în lacul Siutghiol din Mamaia, la bordul căruia se aflau patru persoane

 ISU Dobrogea: Motorul primei bărci ajunse la Lacul Siutghiol nu a pornit, pompierii au folosit vâslele. / Asistenta dată disparută în urma prăbuşirii elicopterului aflase luni dimineaţă că este însărcinată

Interventia la locul accidentului aviatic de la Constanta a fost facuta la 15 minute de la primirea apelului la 112, primele echipe ajungand acolo cu o barca pneumatica al carei motor nu a pornit, astfel ca, pentru a nu pierde timpul, pompierii au folosit vaslele, a declarat purtatorul de cuvant ISU Dobrogea, Anca Chiritescu, potrivit Mediafax. Potrivit sursei citate, primul echipaj a ajuns la fata locului cu o barca pneumatica cu motor, al carei motor nu a pornit insa, astfel ca pompierii au decis, ca sa nu piarda vremea, sa foloseasca vaslele pentru a ajunge la locul unde se presupunea ca s-a prabusit elicopterul. Sursa citata a precizat ca imediat a fost facut apel catre Garda de Coasta si alte forte de interventie pentru a veni la fata locului. Asistenta medicala aflata in elicopterul SMURD prabusit in Lacul Siutghiol are 38 de ani si este insarcinata, a declarat prietenul acesteia, care spune ca femeia ii daduse un mesaj pe telefon in care ii spunea ca se afla in elicopter si se indreapta spre Aeroporul Kogalniceanu. Femeia este data disparuta si este cautata in continuare de scafandrii militari.

Purtatorul de cuvant al ISU Dobrogea a mai spus ca se cunoaste zona unde a cazut elicopterul si ca se fac in continuare cautari.

La ora transmiterii acestei stiri, echipele de interventie de la locul accidentului aviatic continua sa recupereze bucati din elicopterul prabusit, care urmeaza sa fie expertizate pentru a putea fi stabilite cauzele prabusirii.

Elicopterul trimis pentru interventie de Ministerul Apararii Nationale a parasit zona, dupa ce a survolat aproximativ o jumatate de ora.

La fata locului sunt 37 de scafandri ai Fortelor Navale, cu patru ambarcatiuni, carora li se adauga scafandri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit scafandrilor, vizibilitatea in lacul Siutghiol este foarte scazuta.

Vicepremierul Gabriel Oprea, aflat la locul accidentului aviatic, a solicitat, totodata, interventia de urgenta a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apararii Nationale pentru a participa la misiunea de cautare.

Potrivit ISU Dobrogea, primele echipaje au ajuns la fata locului la ora 16:30, iar prima persoana din echipaj a fost gasita la ora 16:45.

La momentul accidentului, elicopterul se intorcea catre baza, de la o misiune de salvare aero-medicala, dupa ce a transportat un pacient la Spitalul Judetean Constanta, se mai arata in comunicatul MAI.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, echipele de salvare trimise la locul accidentului au resusit sa recupereze doar o persoana din cele patru aflate la bordul elicopterului, femeia - medic- fiind resuscitata si dusa la spital. Celelalte trei persoane, respectiv asistenta medicala, pilotul si copilotul, nu fusesera inca gasite.

Asistenta medicala aflata in elicopterul SMURD prabusit in Lacul Siutghiol are 38 de ani si este insarcinata, a declarat prietenul acesteia, care spune ca femeia ii daduse un mesaj pe telefon in care ii spunea ca se afla in elicopter si se indreapta spre Aeroporul Kogalniceanu.

Martori ai accidentului aviatic produs in Constanta spun ca imediat dupa prabusirea aparatului de zbor s-au auzit strigate de ajutor si a durat cateva zeci de minute pina la sosirea primei ambarcatiuni de salvare. Potrivit unor persoane aflate in zona lacului la momentul producerii accidentului, elicopterul SMURD s-a prabusit in apa la o distanta de cateva sute de metri de mal, iar la scurt timp au vazut flacari si fum. Oamenii mai spun ca au auzit strigate de ajutor si ca ulterior aparatul de zbor s-a scufundat.

Accidentul s-a produs in jurul orei 16.20 si a fost anuntat prin 112.

Elicopterul transportase un pacient cu embolie pulmonara de la Tulcea la Spitalul Judetean din Constanta. Conform MAI, vicepremierul Gabriel Oprea a mers in judetul Constanta, insotit de o echipa de procurori militari si criminalisti, iar din dispozitia acestuia a fost activat Centrul Operativ din Guvern, pentru coordonarea interventiei la fata locului.

Elicopterul care s-a prabusit, luni dupa-amiaza, in Lacul Siutghiol, a fost achizitionat de Consiliul Judetean Constanta in noiembrie 2012 si a fost transferat in urma cu o luna pentru a fi utilizat de SMURD, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro, fonduri europene.

Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Constanta, autoritatile judetene au semnat, in data de 6 noiembrie, procesul-verbal final de predare catre Inspectoratul Aviatiei Civile pentru a fi operat de SMURD, dupa ce operatiunile de transfer au inceput in luna septembrie.

Acest elicopter se afla in operare la Constanta din 26 noiembrie 2014. Consiliul Judetean Constanta a intentionat sa-l foloseasca pentru interventii de situatii de urgenta, dar pentru ca nu a putut angaja legal personal specializat, si nici nu l-a putut include in sistemul 112, a decis sa-l transfere pentru a fi utilizat de SMURD.

Conform sursei citate, aparatul fusese achizitionat direct de la producatorul Eurocopter, era performant, avand, printre altele, doua motoare, era dotat cu lumini pentru timp de noapte si avea si flotoare. Totusi, montarea acestora era decizia celor care il opereaza si deocamdata nu se stie daca pentru acest zbor erau sau nu montate.

Elicopterul prabusit in lacul Siutghiol avea aproximativ 180 de ore de zbor si avea garantie pana la 1.000 de ore.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...