Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Judecătorii solicită CSM să apere independența justiției de posibila influență a SRI

Judecătorii solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să apere independența justiției de posibila influență a Serviciului Român de Informații (SRI), potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR).

"Uniunea Națională a Judecătorilor din România, alături de un grup de judecători, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției și a magistraților față de suspiciunea rezonabilă a implicării Serviciului Român de Informații în actul de justiție dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetățenilor îndoieli temeinice cu privire la imparțialitatea și implicit corectitudinea actului de justiție", relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, solicitarea judecătorilor vine în contextul în care șeful Direcției juridice a SRI, Daniel Dumbravă, afirmat că instanțele de judecată sunt "câmp tactic" pentru SRI.

Potrivit UNJR, asemenea afirmații sunt de o "gravitate fără precedent" și "aduc gravă atingere atât aparenței de imparțialitate a judecătorilor, cât și independenței ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraților", se arată în scrisoarea trimisă Plenului CSM.

Legea spune că CSM "are dreptul și obligația de a se sesiza și din oficiu pentru a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea", iar situația de față o cere.

UNJR a reamintit în scrisoare că, într-o situație similară, ca principiu, de implicare a serviciilor secrete în câmpul de activitate al justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, pe 4 iulie 2007, cu unanimitate de voturi, o rezoluție în care a subliniat că astfel de interferențe au ca efect intimidarea și pierderea credibilității magistraților.

Potrivit UNJR, SRI are un rol bine determinat în desfășurarea unui proces judiciar, limitat la sprijinul tehnic acordat structurilor de parchet în faza de urmărire penală a unui dosar. Sprijinul SRI se finalizează în momentul sesizării instanței.

"Considerarea instanțelor de jucată ca fiind 'câmp tactic' al SRI, precum și acceptarea prezenței Serviciului în acest 'câmp tactic' până la soluționarea definitivă a cauzei înseamnă acceptarea posibilității ca această instituție să acționeze cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecător", se spune în scrisoare.

De asemenea, Dumitru Dumbravă a afirmat că maniera de lucru a SRI angrenează alături de procurori și judecători.

"Această exprimare denotă pur și simplu o neînțelegere a noțiunii de independență a justiției", afirmă judecătorii în scrisoare. În pronunțarea hotărârii judecătorul nu este și nu trebuie să fie angrenat alături de nimeni.

Ipoteza de la care pleacă SRI că toți judecătorii sunt coruptibili și trebuie urmăriți "nu este doar jignitoare, aruncând un blam general asupra onestității judecătorilor, ci, chiar mai îngrijorător, creează o presiune evidentă asupra magistraților", relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, orice exces al unei autorități în detrimentul alteia tulbură echilibrul instituțional.

"Astfel de declarații venite din partea unei persoane cheie din conducerea SRI pot crea aparența unei lipse de independență din partea magistraților, motiv pentru care CSM este solicitat să intervină pentru 'a apăra independența justiției și a magistraților față de suspiciunea rezonabilă că Serviciul Român de Informații este implicat și influențează actul de justiție dincolo de limitele legii", se mai arată în comunicat. AGERPRES 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Dăncilă, huiduită și apărată de zeci de jandarmi, a fost ascunsă într-o vulcanizare auto din Novaci! Apo…

2 Info. Acesta este sondajul distribuit de Dragnea liderilor locali sâmbătă seara.

3 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

4 VIDEO Acum, în Piața Victoriei

5 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

recomandări

Te ia DNA: Toma Vărgatu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan