Mazăre: DNA a extins ancheta în cazul meu, pentru fals în declaraţii legat de împrumutul dat grecului

Mazăre: DNA a extins ancheta în cazul meu, pentru fals în declaraţii legat de împrumutul dat grecului

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că procurorii au extins ancheta în dosarul de corupţie şi l-au pus sub acuzare şi pentru fals, în legătură cu declaraţiile sale de avere şi împrumutul făcut, cu mult timp în urmă, cetăţeanului de origine greacă.

"Am depus un înscris, respectiv contractul meu, de acum 10 ani, de împrumut. M-au anunţat că au extins urmărirea penală pentru fals în declaraţii, declaraţiile mele de avere. Şi am stat să studiez dosarul", a spus Radu Mazăre.

Primarul Constanţei a arătat că nu doreşte să comenteze acuzaţiile şi situaţia dosarului său, amintind că procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a făcut sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii în cazul său, pentru unele afirmaţii.

"Cred că astăzi, dacă încep să vă dau detalii, o să spună (Kovesi, n.r.) că fac justiţie la televizor. Tot ce pot să vă spun e că m-am uitat în cele 10 dosare (...) Dar nici asta nu am voie să vă spun",  a precizat Mazăre.

Întrebat dacă a mai vorbit cu Elan Schwartzenberg după declanşarea scandalului, Radu Mazăre a spus că nu a mai discutat cu acesta, dar a reamintit că are o relaţie de prietenie cu omul de afaceri.

"Trăim într-o ţară în care, nu vă supăraţi pe mine, dar nu eu trebuie să mă dezvinovăţăsc că de ce am împrumutat un prieten grec, că de ce un alt prieten îmi dă nişte bani... Noi suntem într-o ţară în care cei care acuză trebuie să demonsteze că sunt vinovat. Nu eu acuma ies şi trebuie să explic viaţa mea", a arătat Mazăre.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost miercuri la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru a-l ajuta să câştige contractul pentru construirea locuinţelor sociale din campusul "Henri Coandă".

Întrebat, la intrarea în sediul DNA, în legătură cu ziua de vineri, când la instanţa supremă se va lua în discuţie contestaţia procurorilor privind cercetarea lui în libertate, Mazăre a spus: "Cu toţii ne gândim la ziua de vineri, că e Vinerea Mare".

Primarul Radu Mazăre spunea marţi, la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa, că vineri va fi la instanţa supremă pentru a afla dacă rămâne sau nu în libertate.

El a spus că, din punctul său de vedere, este "un semn" că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va judeca în Vinerea Mare recursul procurorilor DNA la decizia de a fi cercetat în libertate sub control judiciar, susţinând că dacă va fi menţinută decizia de a fi cercetat sub control judiciar, de Înviere va merge în campusul social "Henri Coandă".

"Urmează să fiu judecat în Vinerea Mare pentru că am făcut case pentru oamenii ăştia. Dacă asta mi-a fost dat să pătimesc, asta o să trag. Cred că e un semn. (...) Dacă Dumnezeu o să vrea, atunci am să merg la Înviere, unde am fost şi anul trecut, în cartierul pentru săraci, la biserică. Cartierul pentru care sunt acuzat", a adăugat Mazăre.

El a menţionat că vineri se va judeca doar recursul DNA la decizia de a fi cercetat în libertate şi că nu a contestat interdicţia de a părăsi ţara.

"Avocaţii mei nu au făcut recurs, recursul este făcut doar de DNA. Ulterior pentru trei săptămâni, o lună, o să se discute şi această interdicţie, dar oricum vine vara şi avem treabă", a mai spus primarul Constanţei.

Radu Mazăre trebuie să se prezinte în fiecare marţi, la ora 12.00, la Poliţie, obligaţia fiind stabilită în cadrul măsurii controlului judiciar luate de instanţă în cazul primarului. Totodată, Mazăre are interdicţie de a părăsi ţara.

Mazăre este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă" -, pentru a o ajuta pe aceasta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost eliberaţi din arestul Poliţiei Capitalei în 9 aprilie, după ce instanţa supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată de procurorii DNA.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că fratele primarului Constanţei, senatorul PSD Alexandru Mazăre, este cercetat în acest dosar pentru luare de mită, după ce ar fi primit, şi el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă".

Potrivit anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la fraţii Mazăre, pentru că se bucura de încrederea celor doi. Astfel, prin intermediul lui Schwartzenberg, într-un cont din Israel al lui Radu Mazăre au intrat 95.000 de euro, iar în unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, în două tranşe egale, susţine DNA.

Radu Mazăre declara, la ieşirea din arest, că banii puşi în contul lui de Schwartzenberg au reprezentat o datorie preluată de acesta de la "un grec" şi că în acest dosar nu a existat niciun denunţător şi nu s-a dat nicio mită.

Procurorii DNA nu au găsit "în materialitatea lor" cei 175.000 de euro despre care susţin că i-ar fi luat mită Radu Mazăre, însă, în vederea recuperării lor, au pus sub sechestru aproape 19.000 de euro, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse judiciare, citând din acte ale anchetatorilor.

"În consecinţă, având în vedere că suma de 175.000 de euro, primită drept mită de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, nu a mai fost găsită în materialitatea sa, este necesară instituirea măsurii asigurătorii, a sechestrului în vederea confiscării prin echivalent a sumei de 175.000 de euro", se arată în documentul citat de sursele MEDIAFAX.

Conform aceluiaşi document, anchetatorii au găsit, la percheziţiile făcute în locuinţa lui Radu Mazăre, 18.550 de euro şi 114 de dolari, iar asupra acestor sume s-a instituit măsura sechestrului asigurător.

Astfel, arată sursele citate, procurorii au depus banii la o unitate bancară, "într-un cont pe numele lui Radu Mazăre, la dispoziţia PICCJ - DNA".

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Imagini rare cu „Șmecherii României” pe Coasta de Azur

2 Bordel în apartamentul unui preot din Bacău...

3 Așa o fi?

4 Numai în Ro se poate întâmpla așa ceva! Cică asta fura curent și are plângere penală!

5 Deputata AUR Anamaria Gavrilă a demisionat din partid!