Medicii de familie verifică antecendentele vaccinale polio la copii. Din iunie se recuperează restanțele

Medicii de familie verifică antecendentele vaccinale polio la copii. Din iunie se recuperează restanțele

Înmulțirea îngrijorătoare a cazurilor de poliomielită care ajung în Europa, unde boala este  considerată eradicată, dar care în trecut a făcut sute de mii de victime, a pus întreg sistemul sanitar în alertă. Medicii de familie și epidemiologii din direcțiile de sănătate publică urmează să stabilească în mai puțin de două săptămâni câți dintre copiii cu vârste între 12 și 23 de luni nu sunt vaccinați poliomielitic, conform calendarului obligatoriu de imunizări, și câte doze sunt necesare pentru recuperarea restanțierilor. De la mijlocul lunii iunie vor începe și vaccinările, campania derulându-se pe parcursul a șase luni. Acțiunile fac parte dintr-un plan amplu de măsuri. Direcțiile de sănătate publică din țară au primit acest plan după ce Organizația Mondială a Sănătății a decretat, în 5 mai, răspândirea la nivel internațional a virusului poliomielitic sălbatic ca fiind urgență de sănătate publică de importanță internațională.
Conform calendarului de imunizări, în țara noastră vaccinarea completă VPI cuprinde patru doze până la vârsta de 1 an și un rapel la 6 ani. Dacă în primul an de viață, cel puțin până acum un an-doi, refuzul la vaccinare era destul de redus, întârzierile venind mai mult din cauza stării de sănătate a bebelușilor cărora urma să li se administreze vaccinul, în prezent medicii se confruntă mai des cu opoziția părinților la vaccinare. Situația se înrăutățește la rapelul indicat la 6 ani, însă epidemiologii atrag atenția că pot interveni consecințe deosebit de grave, migrația fiind factorul agravant. Asta pentru că țări ca Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatoriala, Etiopia, Irak, Israel, Nigeria, Pakistan, Somalia si Siria sunt „furnizoare” de poliomielită. Autoritățile sanitare sunt, de altfel, obligate prin același plan de măsuri să facă recomandarea de vaccinare celor care călătoresc în zonele amintite.
Și nu doar depistarea restanțierilor este o prioritate, ci s-a impus și un program de supraveghere de mediu în apele uzate, în județele Satu- Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Tulcea și Constanța. Direcțiile de sănătate publică de aici trebuie să identifice localitățile care au sistem de apă curentă și canalizare și comunitățile la rics, unde acoperirea vaccinală este suboptimală.
Poliomielita este o boală gravă, care afectează sistemul muscular. Se soldează cu paralizii, care pot duce chiar până la respirație asistată și, în cazuri extreme, la deces. Nu se tratează, dar poate fi prevenită prin vaccinare. Epidemiologii și-au fixat ca țintă eradicarea totală a bolii în 2012. Nu s-a întâmplat, așa că termenul a fost prelungit până în 2018. Primul teritoriu care a eradicat boala a fost Amercia, în 1994. A urmat Europa, în 2002. În România ultimul caz s-a înregistrat în 1992, la un copil nevaccinat dintr-o comunitate săracă din Giurgiu.
Discuțiile din ultimii ani, cu privire la efectele adverse ale vaccinării (există voci care spun că tocmai vaccinul poate determina boala, deși epidemiologii vorbesc de efectele obișnuite ale oricărui vaccin, dintre care disconfortul fizic – înțepătura - ar fi cel mai însemnat ), i-au făcut însă pe părinți să se opună, în număr de la an la an mai mare, vaccinării. Chiar dacă vaccinarea este obligatorie, sancțiuni n-au fost aplicate niciodată, pentru că cei supuși vaccinării sau reprezentantul lor legal pot refuza actul medical (administrarea efectivă). Autoritățile schimbă însă strategia și le trimit medicilor vaccinatori ghiduri de comunicare cu pacienții, mizând pe conștientizarea pericolului, care să determine acceptul.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...