Membri ai Academiei Române, Agenției Spațiale Române și Radio France Internationale România, decorați de președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a decorat marți, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, mai mulți membri ai Academiei Române, dar și Agenția Spațială Română și Radio France Internationale România cu ocazia Zilei Naționale a României.

"Nu am vrut să treacă această sărbătoare națională fără să onorez și să pun în valoare meritul personal și instituțional la consolidarea și la propășirea societății românești contemporane. Sunt bucuros, ca președinte, să pot decora reprezentanții de seamă a trei domenii fundamentale pentru viața României de astăzi și de mâine: cercetarea științifică, inovarea și jurnalismul de calitate. Toate aceste trei instituții — Academia Română, Agenția Spațială Română și Radio France Internationale România — alături de reprezentanții lor, au demonstrat, prin realizările lor, un efort susținut de a lucra pentru o Românie prosperă și puternică", a spus șeful statului.

El a subliniat că Academia Română reprezintă forul cel mai reprezentativ de consacrare științifică al României și păstrătoarea unei îndelungate tradiții spirituale a poporului român.

"Este esențial pentru identitatea noastră națională să ne recunoaștem valorile, pe acei oameni care au demonstrat o înaltă ținută științifică pe tot parcursul vieții lor academice și profesionale. Cred cu tărie în întărirea legăturii dintre cercetare și educație, ca o condiție sine qua non a supraviețuirii unei societăți democratice, cea în care cetățenii României puternice să poată înțelege și utiliza noțiuni științifice", a declarat Iohannis.

Șeful statului a arătat că Agenția Spațială Română este o instituție de vârf, recunoscută în plan internațional și că aceasta contribuie la domenii precum telecomunicațiile, agricultura de precizie, siguranța frontierelor, siguranța în transporturi și managementul crizelor.

"Instituția dumneavoastră, care serbează 20 de ani de activitate, reprezintă un exponent foarte important al inovării românești. V-ați dovedit deja capacitatea de a aduce inovarea românească în comunitatea europeană și internațională prin informarea și sprijinirea organizațiilor din România pentru ca acestea să beneficieze de oportunitățile oferite de programele Agenției Spațiale Europene", a spus Iohannis.

El a mai afirmat că presa are datoria de a apăra valorile democrației și ale pluralismului și de a sluji cu responsabilitate interesul public, arătând că RFI a devenit o voce a analizei critice de calitate.

"Ca politician, am simțit deseori direct ce înseamnă diferența dintre instituții media corecte și oneste și organisme de presă care au abdicat de la valorile jurnalismului. Dumneavoastră faceți cu certitudine parte din prima categorie. Radio France Internationale România a fost prezent în țara noastră încă din 1990, împlinind anul acesta 25 de ani, o vârstă frumoasă a maturității. Prin obiectivitate, profesionalism și independență, postul dumneavoastră de radio a devenit o voce a analizei critice de calitate, a dezbaterii autentice, a informației credibile și oneste. Ați devenit astfel un etalon și mai ales o comunitate de valori, de care presa românească are atâta nevoie, motiv pentru care vă încurajez să mergeți mai departe", a declarat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a conferit: Ordinul National "Steaua României" în grad de Ofițer academicianului Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, și academicianului Cristian Ioan D. Hera; Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler academicienilor Bogdan C. Simionescu, Florin Gheorghe Filip, Gheorghe Benga, Emil Burzo, Leon Dănăilă, Solomon Marcus, Nicolae Panin, Marius Sabin Peculea, Ioan-Aurel Pop, Dumitru Radu Popescu, Nicolae N. Săulescu; Ordinul National "Serviciul Credincios" în grad de Ofițer profesorului universitar doctor Nicolae-Victor Zamfir și Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler profesorului universitar doctor arhitect Șerban Sturdza.

De asemenea, șeful statului a conferit Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofițer, categoria H "Cercetarea Științifică" Agenției Spațiale Române (ROSA) și Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, categoria F — "Promovarea culturii", postului "Radio France Internationale România". AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

2 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

3 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

4 Un articol devastator. Toți moldovenii ar trebui să-l citească!

5 LIVE Virusul ucigaș / 41 de morţi şi 1.300 de persoane contaminate în China. Armata trimite personal medical la…

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan