METEO Cum va fi vremea în următoarele trei luni: în mai va fi capricioasă, însă iunie şi iulie vor fi călduroase şi secetoase

METEO Cum va fi vremea în următoarele trei luni: în mai va fi capricioasă, însă iunie şi iulie vor fi călduroase şi secetoase

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

MAI

În luna mai, temperaturile medii lunare se vor situa în general în limite apropiate de mediile multianuale în majoritatea regiunilor.

În sudul şi estul ţării temperaturile maxime înregistrate vor fi în jur de 20 de grade, în timp ce în centru şi în nord sunt aşteptate temperaturi de 10-16 grade.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor prezenta în general valori apropiate de mediile climatologice, iar în vestul, centrul şi estul ţării acestea pot înregistra o tendinţă spre excedent.

În sudul şi sud-estul ţării cantităţile de precipitaţii care vor cădea nu vor depăşi 60-80 de litri pe metru pătrat, în timp ce în restul ţării acestea vor fi mai mari de 100-120 de litri pe metru pătrat.

IUNIE

Regimul termic va fi în general apropiat de normalul climatologic în cea mai mare parte a regiunilor, exceptând sud-estul, vestul şi local în sudul ţării unde valorile termice se pot situa peste cele normale.

Meteorologii au anunţat că maximele care se vor înregistra în nord şi în centru vor fi în jur de 16-18 grade, în restul ţării maximele ajungând şi până la 22 grade.

Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de mediile lunare în centrul şi nordul ţării, iar în restul teritoriului acestea se vor situa în general sub valorile normale.

În Dobrogea cantităţile de precipitaţii care vor cădea vor fi de 20 de litri pe metru pătrat, în timp ce în sud şi în est acestea vor fi de 40-60 de litri pe metru pătrat. Specialiştii au anunţat că în nod şi centru acestea vor fi de 80-100 de litri pe metru pătrat.

IULIE

Temperatura aerului va prezenta valori peste mediile climatologice în cea mai mare parte a regiunilor, iar în centrul şi nordul teritoriului acestea vor fi apropiate de normal.

În sudul ţării maximele vor urca până la 26-28 de grade, în restul ţării acestea fiind de 18-20 de grade.

Cantităţile lunare de precipitaţii se pot situa sub normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului.

În sudul ţării şi în vest cantităţile de precipitaţii care vor cădea vor fi de aproximativ 20-40 de litri pe metru pătrat, iar în nordul ţării de 80 de litri pe metru pătrat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”