Municipiul Galați nu are apă caldă și căldură în sistem centralizat, dar ar putea avea trotuare încălzite

Municipiul Galați nu are apă caldă și căldură în sistem centralizat, dar ar putea avea trotuare încălzite

Primăria municipiului Galați este interesată să testeze în primă fază, după care, dacă va fi un succes, să extindă în tot orașul, un sistem de încălzire electric a trotuarelor din oraș, în condițiile în care, de pe 1 aprilie, orașul nu mai are apă caldă și căldură în sistem centralizat.

Informația a fost făcută publică în ședința de marți a Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galați, de unde au lipsit reprezentanții primăriei, de către prefectul Dorin Otrocol.

"Este adevărat ce am auzit prin oraș, sau e un banc? Am înțeles că Primăria ar vrea să facă un sistem de încălzire a trotuarelor?" l-a întrebat prefectul pe directorul Electrica Galați, Cezar Cristian.

"Este adevărat, nu este fals. Dar discuția asta nu a plecat de la noi, a fost o abordare a acestei discuții — pe care eu, personal, nu o văd fezabilă — împreună cu Primăria, în care Primăria și-a pus problema ce se va întâmpla iarna. Am avut această discuție cu dânșii, ca urmare a faptului că programul de deszăpezire duce la distrugerea bordurilor, trotuarelor, a gardurilor etc... inclusiv gardul Electrica a fost rupt de un buldozer, iarna trecută, iar Primăria a venit cu ideea să facă deszăpezire prin încălzirea trotuarelor. Este o idee. Noi am zis că, dacă vrea să facă ceva demonstrativ, undeva, poate pe o esplanadă în fața Prefecturii, poate a Primăriei... nu știu, nu-mi permit să dau detalii, atât vă spun — este adevărat, a venit o firmă specializată, am discutat cu specialiștii respectivi, iar dânșii au spus că ar trebui 200 de wați pentru un metru pătrat de trotuar pentru încălzire, deci, pentru un kilometru de trotuar ne-am termina rezerva de putere calorică pe tot municipiul, cam asta e!...", a spus directorul Electrica.

Biroul de Presă al municipiului Galați a anunțat că, într-adevăr, s-au purtat discuții pe această temă, stabilindu-se inclusiv locul în care s-ar putea monta, experimental, instalația de încălzire a trotuarului — pe aleea pietonală care duce spre Dunăre: "A fost o simplă discuție, de principiu, pe această temă. Este o soluție ce ar putea fi luată în considerație pentru a nu se mai forma gheață pe trotuare. Trebuie, însă, făcute calcule pentru a se vedea dacă o astfel de variantă este sau nu fiabilă și dacă este mai rentabilă decât deszăpezirea clasică. S-ar putea testa o astfel de soluție antiîngheț pe aleea pietonală de la P-uri, care oricum trebuie reabilitată. Dacă se va dovedi fiabilă, soluția s-ar putea aplica, pe scară largă, etapizat, în parcuri, pe trotuarele străzilor care intră în reabilitare etc. Totuși, o astfel de soluție nu se va aplica peste noapte".

"Dacă lui domnul Stan îi pasă mai mult de trotuare și vrea să le încălzească decât îi pasă de mine că îngheț în casă, eu vă anunț că mă mut în cort, pe trotuarul din fața Primăriei. Facem corturi, ca pe malul Senei!", a reacționat Elena Patriche, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Galați, prezentă la ședința de la Prefectură.

"Domnule, este serios? Sau glumim aici? Cum să încălzească trotuarele într-un oraș în care sistemul de termoficare este la pământ? Chiar nu are nimeni simțul ridicolului?", a spus Marian Filimon, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Galați, prezent și el la ședința de la Prefectură.

În prezent, peste 60.000 de apartamente din municipiul Galați nu mai au agent termic de la 1 aprilie, iar 50 de asociații din oraș, însumând câteva mii de apartamente, nu au nici măcar apă potabilă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA