Nițu trimite la MJ cererea DNA de arestare a lui Dan Șova

Procurorul general Tiberiu Nițu a transmis vineri ministrului Justiției cererea însoțită de referatul cauzei, în baza cărora să solicită Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, acuzat de DNA de trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a solicitat procurorului general să sesizeze Senatul pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupției la companiile energetice Turceni și Rovinari.

Conform DNA, din actele de urmărire penală a rezultat că, în perioada 2007-2009, Dan Șova a semnat mai multe contracte și acte adiționale încheiate între Complexul Energetic Rovinari (CER) și Complexul Energetic Turceni (CET), pe de o parte, și SCA "Șova și Asociații", pe de altă parte.

"A rezultat faptul că Dan Șova, în calitate de 'avocat coordonator', mențiune trecută expres în toate aceste contracte, a participat la mai multe discuții legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER și CET și la alte instituții, contribuind efectiv la încheierea acestor contracte și acte adiționale, efectuând în plus și activitate de consultanță juridică în temeiul acestor contracte și acte adiționale. La 20 februarie, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un număr de 11 procese-verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaților Societății Civile de Avocați 'Șova și Asociații', neștampilate, însă semnate indescifrabil de suspectul Șova și de alte 2 persoane. De asemenea, în cursul lunii februarie, au fost efectuate percheziții și audieri", arată DNA.

DNA precizează că în legătură cu aceste documente există suspiciunea că sunt false, în sensul că sunt antedatate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conținutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al lui Dan Șova, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistență juridică semnate cu complexurile Rovinari și Turceni.

"Concret, în urma administrării materialului probator a rezultat că, în perioada decembrie 2005 — ianuarie 2009, s-au adoptat aproximativ 20-30 de hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi decât cele consemnate în toate cele 11 procese-verbale. Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acțiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Șova, activitate infracțională orientată în mod vădit în scopul obstrucționării anchetei, fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale și implicit ale înfăptuirii justiției penale în general. Plăsmuirea conținuturilor celor 11 procese-verbale de către Șova constituie în sine o activitate infracțională prin care s-a încercat inducerea și acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor trei contracte prezentate", susțin procurorii.

Sursa citată subliniază că a mai rezultat faptul că, în 2010, din dispoziția lui Dan Șova au fost distruse toate hardurile calculatoarelor societății de avocați cu scopul de a compromite toate documentele și corespondența purtată pe e-mail între societatea de avocați și conducerile celor două complexuri energetice.

DNA menționează că cererii transmise procurorului general i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii care efectuează cercetări în cauză, precum și șase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

În 13 august 2014, DNA a informat că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de senatorul Dan Șova, la data faptelor reprezentant legal al SCA 'Șova și Asociații', în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

DNA a precizat atunci că suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA 'Șova și Asociații', ca urmare a contractelor de asistență juridică încheiate cu cele două complexuri energetice — Turceni și Rovinari — este estimată la aproximativ 3,5 milioane lei. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

2 Ți se face silă / O procuroare PSD din Oravița a dat în judecată statul pentru diurna primită în weekend și în c…

3 Mafia PSD / RISE Project anunță că lui Codrin Ștefănescu i-a intrat în conturi și ultima tranșă din tunul de 2 m…

4 Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă și a lui Victor Ponta, surprinsă când vindea petarde la tarabă / Ăștia au îm…

5 Un român din Austria şi-a măcelărit soţia din gelozie

recomandări

Te ia DNA: Toma Vărgatu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend