Patriarhul Daniel: Sfințirea noului iconostas al bisericii Palatului Cotroceni - eveniment mare, sfânt și binecuvântat

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, apreciază că sfințirea noului iconostas al bisericii Palatului Cotroceni reprezintă un eveniment mare, sfânt și binecuvântat.

"Sfințirea noului iconostas sau a noii catapetesme a bisericii Palatului Cotroceni, monument reprezentativ pentru cultura, spiritualitatea și civilizația medievală românească, este un eveniment mare, sfânt și binecuvântat, cu o semnificație spirituală și o binecuvântare harică deosebită", a afirmat, miercuri, întâistătătorul BOR, în cuvântul rostit cu prilejul hramului bisericii Palatului Cotroceni "Sfinții Mucenici Serghie și Vah" și sfințirea iconostasului refăcut al acestei biserici.

Patriarhul consideră că "iconostasul ortodox, numit și catapeteasmă sau tâmplă, nu este un simplu perete despărțitor între altar și naos, sau un element decorativ, artistic, ci are un profund sens liturgic și teologic". "Întreaga istorie a mântuirii lumii este rezumată în iconostas, care simbolizează venirea Împărăției lui Dumnezeu spre oameni, pentru ca oamenii să intre în Împărăția lui Dumnezeu", a spus patriarhul Daniel, potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române.

El a reamintit că "noua catapeteasmă a bisericii Palatului Cotroceni a fost realizată în detaliu, ea fiind o copie fidelă după catapeteasma originală, expusă în prezent la Muzeul Național de Artă al României, atât în ceea ce privește suportul și elementele decorative din lemn, cât și pictarea icoanelor".

"Bogăția ornamentelor și frumusețea detaliilor realizate în această dantelărie în lemn a dobândit prin aurire o strălucire de lumină lină, încadrând icoanele actuale, realizate, de asemenea, după imaginea vechilor icoane, într-un cadru maiestuos și tainic, solemn și profetic", a explicat Preafericirea Sa.

"Ca imagine a Bisericii lui Hristos din Împărăția Cerurilor, iconostasul strălucitor al bisericii Palatului Cotroceni arată că Hristos se află, în același timp, în slava din Împărăția Cerurilor, împreună cu sfinții, dar și, întru smerenie, pe pământ, împreună cu oamenii care se roagă Lui. De aceea iconostasul nu este un semn de despărțire, ci unul de unire, de comunicare între altar și naos, între cer și pământ, între eternitate și timp, între Creator și creație. Iconostasul este vedere duhovnicească spre Împărăția Cerurilor, pe care credincioșii o pregustă, în arvună, prin Sfintele Taine și mai ales prin Sfânta Euharistie, care se oferă credincioșilor prin ușile împărătești ale Sfântului Altar", a mai spus patriarhul BOR. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

2 Asta e de DNA! Citiți de unde vine bogăția Liei Savonea! Ea e cea care l-a salvat pe Vântu!

3 Pinochio s-a întors! Ponta a cerut 3 ministere la negocierile cu Orban! Cel mai important: Apărarea!

4 VIDEO Domeniul „Mama sunt eu” / Așa ne-a furat PSD, pe față, rânjind în batjocură!

5 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta