Percheziții în București, Buzău, Bacău, Sibiu, Timiș și Ilfov pentru destructurarea unor grupări bănuite de evaziune

Percheziții în București, Buzău, Bacău, Sibiu, Timiș și Ilfov pentru destructurarea unor grupări bănuite de evaziune

Circa 400 de polițiști efectuează, marți, 93 de percheziții domiciliare, pentru destructurarea a patru grupări infracționale bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani, în domeniul prestării de servicii de tip ''video chat'', informează IGPR într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, va fi instituit sechestru asigurator asupra a peste 15.000.000 de dolari, aflați în conturile bancare ale persoanelor bănuite, precum și asupra a cinci locuințe și șase autoturisme.

"Aproape 400 de polițiști efectuează 93 de percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Buzău, Bacău, Sibiu, Timiș și Ilfov și pun în executare nouă mandate de aducere, pentru destructurarea a patru grupări infracționale specializate în evaziune fiscală și spălare de bani, în legătură cu activități de tip 'video chat'", se arată în comunicat.

Din cercetări a reieșit că, prin conturile deschise la două societăți bancare, persoanele bănuite ar fi efectuat operațiuni financiare de peste 300.000.000 de dolari.

De asemenea, sunt efectuate cercetări în legătură cu o societate de tip "off shore", care ar fi intermediat plăți externe și care ar fi ajutat membrii grupărilor la sustragerea de la plata impozitelor aferente veniturilor obținute pe teritoriul României.

Într-unul dintre dosare, procurorii derulează cercetări în legătură cu persoane care au desfășurat în cadrul unor societăți comerciale activități de video chat, sens în care au angajat fără forme legale mai multe persoane de sex feminin, în vederea prestării acestor activități, veniturile astfel obținute nefiind evidențiate, sustrăgându-se în acest mod de la plata impozitelor și taxelor aferente bugetului de stat, în condițiile în care sumele de bani încasate sunt unele substanțiale, se arată și într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) remis marți AGERPRES.

"Pentru a crea o aparență de legalitate cu privire la proveniența sumelor de bani încasate de la proprietarii site-urilor online prin intermediul cărora se realizează aceste activități, sus-numiții au procedat la înființarea de societăți off-shore, prin intermediul cărora se intermediau sumele de bani plătite în conturi bancare din România. De aici, banii erau direcționați în conturile persoanelor care desfășoară activitățile de video chat sau în conturile celor care supraveghează activitățile respective, pentru ca mai apoi acestea să vireze banii persoanelor de sex feminin drept remunerație ca urmare a activităților prestate", precizează PÎCCJ.

Într-o altă cauză, procurorii efectuează cercetări în legătură cu persoane care au organizat în cadrul unor agenți economici activități de video chat, pentru care au angajat, fără forme legale, mai multe persoane de sex feminin, sustrăgându-se în acest fel de la plata impozitelor și taxelor aferente bugetului de stat, în condițiile în care sumele de bani încasate, aferente acestor activități, depășesc câteva milioane de euro, iar pentru a da o aparență de legalitate au încheiat cu persoanele angajate contracte de drepturi de autor, diminuând în acest fel taxele și impozitele datorate bugetului consolidat al statului.

Acțiunea beneficiază de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale — Inspectoratul General al Poliției Române și al Departamentului de Informații și Protecție Internă. De asemenea, acțiunea se desfășoară sub coordonarea de specialitate a Direcției de Investigare a Criminalității Economice și a Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR.

Activitățile se desfășoară în patru dosare penale, instrumentate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției de Investigații Criminale — Inspectoratul General al Poliției Române, sub conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență