Prahova: Două dosare penale, deschise în cazul celor aproape 60 de copii cu suspiciune de toxiinfecție alimentară

Prahova: Două dosare penale, deschise în cazul celor aproape 60 de copii cu suspiciune de toxiinfecție alimentară

Două dosare penale au fost deschise în cazul celor aproape 60 de copii de la mai multe școli din Prahova care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au consumat produse distribuite în cadrul programului guvernamental "Lapte și corn", cercetările care sunt efectuate în faza in rem vizând două fapte prevăzute în Codul Penal.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, Marian Ionescu, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Văleni, a fost înregistrat câte un dosar penal în urma apariției cazurilor de suspiciune de toxiinfecție alimentară la elevi.

"În urma cazurilor de posibilă toxiinfecție alimentară, au fost deschise dosare penale pe articolele 352 și 358 din Codul Penal. (...) Cercetăm faptele in rem și urmează să vedem cum mergem mai departe în funcție de rezultatele analizelor de la DSV", a declarat sursa citată.

Cele două articole din Codul Penal sunt incluse la capitolul Infracțiuni contra sănătății publice și vizează infracțiunile privind zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.

Autoritățile prahovene au demarat, luni, o anchetă epidemiologică după ce inițial 32 de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, în urma consumului de produse distribuite în programul guvernamental 'Lapte și corn', numărul total al celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale ajungând ulterior la 57.

Cel mai recent caz a fost înregistrat marți seară, când 15 copii de la școala din comuna Cerașu au acuzat, marți seară, simptome specifice toxiinfecției alimentare, toți aceștia fiind transportați cu ambulanțele la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Ploiești.

Autoritățile prahovene au decis, marți seară, suspendarea livrării în unitățile de învățământ de pe raza județului a laptelui produs de firma Ecolact Prod, astfel că, în cursul zilei de miercuri, elevii nu vor primi acest produs, urmând ca de joi să se schimbe producătorul de lapte care va distribui produsul pentru elevi până la finalizarea anchetei.

"S-a decis să se suspende livrarea de lapte pentru mâine (miercuri—n.r.) și, până când ies buletinele de analiză și se concluzionează ce s-a întâmplat, se schimbă producătorul de lapte", a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Rodica Paraschiv, punctând că această măsură nu vizează și firmele care distribuie produsele de panificație.

Luni a fost prima zi din cursul acestui an școlar în care în unitățile de învățământ din Prahova au fost distribuite produsele din programul guvernamental 'Lapte și corn'.

Administratorul public al județului, Fabioara Ionescu, a declarat pentru AGERPRES că licitația a fost câștigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea și Voipan.

Potrivit sursei citate, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74.510 elevi.

Firma care produce laptele distribuit în școlile din județul Prahova a fost amendată, în primăvara anului 2012, pentru punerea în consum de produse infestate cu stafilococ auriu după ce analizele au confirmat prezența stafilococului auriu în probele de lapte prelevate în urma înregistrării a 63 de cazuri de toxiinfecție alimentară la copii.

Potrivit unui comunicat al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova emis la acel moment, probele de lapte din cele două loturi incriminate au fost trimise spre analiză către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, laboratorul confirmând prezența stafilococului auriu în probele respective și ineficiența pasteurizării.

Ulterior, reprezentanții firmei Ecolact au anunțat că vor da în judecată autoritățile, în condițiile în care analizele paralele au infirmat existența acestui stafilococ în lapte.

"Rezultatul analizelor pentru probele din loturile incriminate primite de la laboratorul de analize microbiologic pentru produse agroalimentare autorizat RENAR și ANSVSA vin să indice ferm și fără urmă de îndoială lipsa oricărei contaminări cu Stafilococ auriu a laptelui procesat în fabrica de la Păulești contrar rezultatului pozitiv al buletinului de analiză din cadrul anchetei ANSVSA și DSVSA Prahova în urma căreia am fost acuzați pentru punere în consum de produse cu parametri biologici depășiți', se arăta într-un comunicat emis la acel moment de firma Ecolact.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia