Prahova: Ioana Costescu și Vlad Moisescu, reținuți de procurorii DNA Ploiești

Prahova: Ioana Costescu și Vlad Moisescu, reținuți de procurorii DNA Ploiești

Ioana Costescu, consilierul personal al primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, și fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu au fost reținuți, în noaptea de joi spre vineri, de procurorii DNA Ploiești, ei fiind audiați în dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatului premierului Victor Ponta.

În cursul zilei de joi au mai fost reținuți, în urma audierilor, primarul Andrei Chiliman și consilierul local Ion Brad, cei patru urmând a fi prezentați vineri magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul instituției, Chiliman a fost reținut de procurori pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată, Vlad Moisescu și Ioana Costescu sunt urmăriți penal pentru constituire de grup infracțional organizat și trafic de influență, iar Ion Brad pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

DNA precizează că, încă din 2004, după alegerile locale, la inițiativa lui Moisescu, a fost constituit un grup infracțional organizat, compus din acesta, Ioana Costescu, Andrei Chiliman și Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție și asimilate acestora, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu administrația locală.

"Suspectul Moisescu coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, suspecții Costescu și Brad derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar inculpatul Andrei Chiliman, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora. Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărțiți între suspecții Moisescu, Costescu, Brad, Chiliman și filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% partidul respectiv — filiala sector 1", susțin procurorii.

DNA arată că diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

"Concret, grupul infracțional a obținut de la reprezentanții a două societăți comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei. Aceasta din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului 1 București către firma respectivă, în perioada 2007 — 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică menționată", au mai reținut anchetatorii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

3 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

4 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

5 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska