Prahova: Șapte dosare penale, constituite după îmbolnăvirea a cel puțin 80 de elevi

Prahova: Șapte dosare penale, constituite după îmbolnăvirea a cel puțin 80 de elevi

Șapte dosare de urmărire penală in rem pentru infracțiuni contra sănătății publice au fost constituite după îmbolnăvirea a cel puțin 80 de elevi care au prezentat simptome specifice toxiinfecției alimentare în urma consumului de lapte și corn, dosarele urmând a fi conexate.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, procurorul Florentina Cioca, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că această unitate de Parchet a preluat deja șase astfel de dosare deschise după îmbolnăvirea a zeci de elevi de la Ploiești, Cornu, Cerașu, Starchiojd și Predealul Sărari, urmând a fi preluat și cel întocmit după cel mai recent caz de îmbolnăvire în rândul elevilor care a fost înregistrat, vineri, la Breaza.

Conform sursei citate, dosarele vizează faptele prevăzute de articolele 352 și 358 din Codul Penal, respectiv zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.

Cel puțin 80 de elevi au acuzat, în ultimele două săptămâni, simptome ale toxiinfecției alimentare în urma consumului de produse distribuite în cadrul programului guvernamental "Lapte și corn", mulți dintre aceștia ajungând la spital pentru îngrijiri medicale.

Primele cazuri au apărut în data de 23 noiembrie, adică în prima zi în care în unitățile de învățământ din județ au fost distribuite lapte și corn, iar cel mai recent caz a fost înregistrat, vineri, la un liceu din Breaza, 23 de elevi din ciclul gimnazial prezentând diverse simptome asociate toxiinfecției alimentare, 12 dintre ei fiind transportați la Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Ploiești pentru acordarea de îngrijiri medicale.

După primele două zile ale programului, distribuirea laptelui și a cornului a fost sistată temporar până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator efectuate pe mostrele prelevate de autorități.

Conform unui comunicat de presă emis, săptămâna trecută, de Prefectura Prahova, în urma analizelor de laborator efectuate de DSVSA Prahova s-a constatat că loturile de lapte incriminate au fost corespunzătoare consumului uman la producător, în timpul controalelor fiind însă depistate neconformități privind respectarea lanțului termic pe timpul transportului și depozitării produselor la beneficiari.

Astfel, rezultatele analizelor efectuate pe probele de lapte pasteurizat prelevate de la școlile "Elena Doamna" și "Sfântul Vasile" din Ploiești, dar și de la un distribuitor au arătat că laptele este necorespunzător din punct de vedere microbiologic la parametrul Enterobacteriacee.

"Ținând seama de cele constatate, autoritatea contractantă — Consiliul Județean Prahova — va relua derularea programului guvernamental lapte/corn la nivelul județului Prahova, iar pentru a elimina orice posibilitate de depreciere a produselor, se va distribui numai lapte UHT, ce nu necesită condiții restrictive de temperatură la transport și depozitare', informa Prefectura Prahova.

Astfel, programul a fost reluat vineri, iar în aceeași zi au apărut noi cazuri de îmbolnăviri înregistrate la Breaza.

În urma verificărilor, autoritățile au aplicat amenzi în valoare de 5 700 de lei.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că inspectorii acestei instituții au aplicat două amenzi de câte 1 200 de lei distribuitorului produselor din programul 'Lapte și corn' pentru 'neasigurarea lanțului frigorific pe timpul transportului'.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a aplicat cinci sancțiuni contravenționale, atât unor școli, cât și firmei care furnizează laptele și distribuitorului.

Purtătorul de cuvânt al DSP Prahova, Dan Decebal, a declarat că inspectorii au amendat trei școli cu câte 500 de lei pentru faptul că personalul care distribuia produsele alimentare nu era instruit corespunzător, în timp ce firma care distribuie produsele a primit o amendă de 800 de lei pentru depozitarea la temperaturi necorespunzătoare a produselor lactate.

Totodată, firma Ecolact Prod Păulești, care furnizează laptele în școli, a fost sancționată cu o mie de lei pentru că nu avea fișele de aptitudini încheiate pentru tot personalul.

Potrivit unor surse din administrația locală, firma Ecolact Prod importa din Bulgaria laptele pe care îl procesa, îl ambala și ulterior îl furniza școlilor din județ.

Vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că distribuirea laptelui și a cornului în unitățile de învățământ continuă până la aflarea rezultarelor analizelor care vor fi efectuate pe probele prelevate de autorități în urma cazului de la Breaza.

Întrebat ce fel de lapte primesc acum elevii, Toader a precizat că li se distribuie lapte UHT, însă nu poate preciza cine îl furnizează.

"În afară că știu calitatea pe care trebuie să o aibă laptele, proveniența lui nu suntem în măsură să o verificăm în contractul prin care ei se obligă să furnizeze laptele. (...) În baza contractului, eu primesc lapte de la Ecolact", a declarat Toader.

Potrivit unor surse din administrația locală, vineri și luni elevii au primit lapte produs de SC Simultan din județul Timiș.

Administratorul public al județului, Fabioara Ionescu, a declarat, anterior, că licitația pentru furnizarea produselor din programul "Lapte și corn" a fost câștigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea și Voipan.

Potrivit sursei citate, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74 510 elevi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...