Programul de guvernare al PNL, adoptat cu unanimitate de voturi, la Consiliul Național al partidului, de la Pitești

Programul de guvernare al PNL, adoptat cu unanimitate de voturi, la Consiliul Național al partidului, de la Pitești

Programul de guvernare al PNL a fost adoptat, cu unanimitate de voturi, sâmbătă, la Consiliul Național al partidului desfășurat la Pitești.

Programul a fost prezentat delegaților de prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu.

"Acest program pune probleme esențiale și oferă răspunsuri la aceste probleme. Vorbim în el despre un stat puternic, dar care respectă cetățenii. (...) Vorbim despre un guvern eficient (...). Oriunde veți deschide acest program, veți găsi soluții pentru problemele de astăzi, dar și pentru problemele de mâine", a spus Predoiu, în discursul ținut în fața delegaților la Consiliului Național al PNL.

Prim-vicepreședintele PNL a adăugat că obiectivul strategic al programului de guvernare este reconstrucția națională, context în care deviza liberală "Prin noi înșine" revine în actualitate.

Programul de guvernare al PNL, intitulat "Reclădirea Națională", are ca obiectiv punerea în operă a principiilor și obiectivelor platformei "România lucrului bine făcut", potrivit unui document remis AGERPRES.

Programul este structurat pe patru mari părți care au în vedere "Națiunea", "Statul", "Economia" și "Societatea incluzivă", cu capitolele aferente. PNL afirmă în document, ca un lait-motiv al programului, că provocarea pe care și-o asumă este "buna guvernare".

În cadrul documentului este prezentat schematic și obiectivul strategic al programului PNL, "Reclădirea națională", a cărui implementare este desfășurată pe perioada 2015-2020. Astfel, în 2015, PNL își propune realizarea unui parteneriat între Guvern și Societate, în 2016, o armonizare între buna guvernare și efortul național, elemente ce ar trebui să conducă în 2017 la un "model propriu de dezvoltare". Apoi, în 2018, potrivit PNL, în baza acestui model să se poate ajunge la o "economie competitivă", la o "societate educată, dinamică" și la o "administrație inteligentă", componente care ar putea sta, în 2019, la baza obiectivului de "reclădire națională".

PNL mai propune, în programul său de guvernare, realizarea unor "grupuri strategice" la nivelul Executivului, precum și crearea unui mecanism de lobby internațional pentru România.

În aceeași linie, PNL își propune crearea unui grup de lucru și dialog permanent cu mediul de afaceri în vederea culegerii direct din economie a semnalelor și propunerilor privind îmbunătățirea mediului de afaceri, cu o atenție specială pentru încurajarea și dezvoltarea capitalului autohton.

În document se mai susține crearea unui mecanism de lobby internațional pentru România care prevede, între altele, "constituirea unui Comitet Internațional de Sprijin pentru interesele României, compus din personalități economice, diplomatice și politice internaționale care simpatizează cu România, atât de cetățenie română, cât și străină".

Liberalii susțin, totodată, necesitatea "regândirii și revitalizării" Consiliului Economic și Social, astfel încât să exercite un rol proactiv în conceperea politicilor Guvernului și dialogului acestuia cu partenerii sociali.

Programul de guvernare propus de PNL mai propune, ca măsură în domeniul fiscal-bugetar pentru stimularea consumului intern, "readucerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016".

O altă măsură de stimulare a consumului intern propusă prin programul PNL se referă la "introducerea a două cote diferențiate de TVA", una pentru "alimente, medicamente, energie electrică, gaze naturale, cărți" și o alta pentru "serviciile turistice, transport în comun și alte produse, a căror oportunitate va fi determinată prin consultarea cu mediul de afaceri, partenerii sociali și societatea civilă".

Totodată, PNL își propune "introducerea unui nou sistem fiscal începând cu anul 2017", sistem prin care se are în vedere, printre altele, "generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de taxe și impozite (impozit pe profit, impozit pe venit, impozit pe dividende, TVA și toate taxele pe muncă".

PNL mai susține, în programul său de guvernare, că alocarea bugetară necesară pentru dezvoltarea infrastructurii de transport de toate tipurile — rutier, feroviar, naval, aerian — a României este de circa 3% din PIB.

La capitolul privind consolidarea Justiției, se susține "dreptul CSM de a sesiza Guvernul cu proiecte de lege privind organizarea sistemului judiciar", iar la capitolul Sănătate are în vedere o alocare bugetară a "cel puțin 6% din PIB începând cu anul 2016".

Peste o mie de delegați participă sâmbătă, la Pitești, la Consiliul Național al PNL.

Lucrările se desfășoară la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești, iar la finalul reuniunii liderii liberali vor susține o conferință de presă.

Programul zilei mai include o serie de manifestări dedicate celebrării a 140 de ani de la înființarea PNL, care se vor desfășura cu începere de la oa 15,00 la Vila Florica din orașul Ștefănești, fostă reședință a familiei Brătianu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...