Programul 'Fiecare Copil în Grădiniță', extins la nivel național până în 2020

Programul 'Fiecare Copil în Grădiniță', extins la nivel național până în 2020

Programul 'Fiecare Copil în Grădiniță' va fi extins la nivel național până în anul 2020, în urma unui Acord de parteneriat între Ministerul Educației, Ministerul Muncii și Asociația OvidiuRo. "Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, și fondatoarele Asociației OvidiuRo, Maria Gheorghiu și Leslie Hawke, au semnat marți un acord de parteneriat care întărește colaborarea dintre Asociația OvidiuRo și instituțiile publice aflate în subordinea celor două ministere, în vederea extinderii programului 'Fiecare Copil în Grădiniță' la nivel național până în 2020", se arată într-un comunicat al MECS remis miercuri AGERPRES.

Potrivit documentului citat, parteneriatul creează bazele dezvoltării de politici publice eficiente în domeniul educației preșcolare pentru copiii dezavantajați, știut fiind faptul că educația timpurie are detașat cea mai mare rată de succes în reducerea abandonului școlar. În acest moment, doar o treime dintre copiii de 3-5 ani în situații de risc din România beneficiază de educație timpurie.

"Copiii care nu frecventează grădinița regulat și ai căror părinți nu le pot oferi educația potrivită acasă riscă să înceapă școala târziu și nepregătiți și să nu recupereze niciodată decalajul dintre ei și ceilalți copii. Această inegalitate de șanse, în lipsa intervențiilor strategice, se traduce în capital uman irosit și productivitate scăzută la nivel național", informează comunicatul.

Pentru a contracara aceste efecte negative, prin parteneriat cu cele două ministere, Asociația OvidiuRo va realiza documentul-cadru privind extinderea sustenabilă a programului "Fiecare Copil în Grădiniță" la nivel național și va realiza studii de impact cu privire la rata de succes a programului.

"De peste cinci ani, programul 'Fiecare Copil în Grădiniță' și-a dovedit eficiența îmbunătățind considerabil rata de înscriere la grădiniță și prezența zilnică a copiilor din familiile sărace. Ne vom implica, alături de Asociația OvidiuRo și de colegii de la Ministerul Muncii, pentru a pregăti extinderea acestui program la nivel național", a declarat ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu, citat în comunicat.

La semnarea acordului, eveniment care a avut loc la sediul Ministerului Educației, au mai participat Vasile Șalaru, secretar de stat pentru Învățământ Preuniversitar, Gigel Paraschiv, secretar de stat pentru Învățământ Superior, și Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.

"Faptul că două instituții publice-cheie își declară susținerea pentru implementarea programului 'Fiecare Copil în Grădiniță' la nivel național este un pas mare pentru toți copiii săraci din România, care merită o șansă la educație și la o viață mai bună. Ne bucurăm că, prin acest acord, putem continua colaborarea nu doar cu Ministerul Educației, cu care suntem parteneri din 2010, ci și cu Ministerul Muncii, cu care colaborăm pentru combaterea sărăciei", a spus Maria Gheorghiu, de la Asociația OvidiuRo.

Lansat de Asociația OvidiuRo și Ministerul Educației în 2010, programul "Fiecare Copil în Grădiniță" stimulează părinții să-și aducă zilnic copiii la grădiniță, oferindu-le tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună, condiționate de prezența zilnică a copiilor la grădiniță. Copiii se califică pentru program pe baza veniturilor familiei, condițiilor de trai și a nivelului scăzut de educație al părinților.

În prezent, programul este implementat în 43 de comunități din 11 județe și susține 2.400 de copii. Programul și-a demonstrat succesul prin creșterea spectaculoasă a numărului copiilor dezavantajați cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani înscriși la grădiniță și a frecvenței lor zilnice. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am închis conturile la BCR. Nu mai colaborez cu firme austriece. Am anulat vacanța de schi în Austria cu angajații. La revedere Austria pe o perioadă…

2 Voi ați citit ce scria Dan Alexe acum câțiva ani despre Austria, băncile ei și legătura cu Croația?

3 Premierul Ciucă aruncă dinamita: Nivelul relațiilor cu Austria va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe la Viena

4 Fotografia asta o fi trucată?

5 Loredana Groza, în ipostaze care par desprinse din filme pentru adulți...