Prorectorul şi doi prodecani maghiari de la UMF Târgu Mureş şi-au depus demisiile

Prorectorul şi doi prodecani maghiari de la UMF Târgu Mureş şi-au depus demisiile

Prorectorul Szilagyi Tibor de la UMF Târgu Mureş şi doi prodecani, Frigy Attila şi Sipos Emese, şi-au depus, vineri, demisiile din aceste funcţii, Szilagy spunând că discuţiile cu conducerea UMF s-ar putea relua doar dacă se revine asupra unor "probleme esenţiale" privind linia în limba maghiară.

Szilagyi Tibor a declarat corespondentului MEDIAFAX că şi-a depus, vineri, demisia din funcţia de prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, alături de Frigy Attila, prodecanul de la Facultatea de Medicină, şi Sipos Emese, prodecanul de la Facultatea de Farmacie.

"Ne-am înregistrat, vineri, la registratura universităţii demisiile din funcţiile de prorector, respectiv prodecan. Totodată, s-a înregistrat o declaraţie potrivit căreia colegii maghiari nu se vor prezenta la şedinţele Senatului UMF, ale Consiliilor Profesorale şi Consiliilor Departamentelor unde sunt membri. Motivul invocat este legat de hotărârea Adunării Generale a cadrelor didactice maghiare din 1 aprilie, care a decis aceste măsuri considerând că Senatul UMF Târgu Mureş nu respectă prevederile Legii educaţiei 1/2011, referitoare la învăţământul în limba minorităţilor naţionale", a declarat Szilagy.

El a arătat că demisiile şi boicotarea forurilor de conducere de către cadrele didactice maghiare reprezintă o formă de protest şi că discuţiile cu conducerea UMF s-ar putea relua doar dacă se revine asupra unor "probleme esenţiale" legate de linia de studiu în limba maghiară.

"Deci doar dacă se revine asupra unor probleme esenţiale, dacă vedem că suntem pe o traiectorie care promite ceva. Nu putem merge în continuare pe această cale, protocolul din 2012, la punctul 7, dar şi Legea educaţiei prevăd linie de studiu maghiară, organizată în departamente. În Carta Universităţii s-a introdus acest concept de linie în 2012, nu-mi explic de ce aşa greu, la un an şi ceva după apariţia legii, iar acum noi considerăm că nu se implementează. Vrem o structură funcţională, care să reflecte acest lucru", a spus Szilagy.

Potrivit acestuia, alte revendicări ale cadrelor didactice maghiare se referă la introducerea limbii maghiare la lucrările practice, pe lângă limba română, "deci nu exclusiv în maghiară", şi grupe de studenţi alocate distinct pentru linia maghiară.

La rândul său, liderul cadrelor didactice maghiare de la UMF Târgu Mureş, profesorul Szabo Bela, a precizat că declaraţia potrivit căreia profesorii maghiari care sunt membri ai Senatului UMF, Consiliilor Profesorale şi Consiliilor Departamentelor nu se vor prezenta la şedinţele acestor foruri nu a fost semnată nominal, ci de "conducerea Consiliului liniei maghiare".

"Această declaraţie a fost depusă în conformitate cu hotărârea Adunării Generale din 1 aprilie. Deci conducerea Consiliului liniei maghiare a semnat în numele cadrelor didactice maghiare din aceste foruri", a arătat Szabo Bela.

Discuţiile privind înfiinţarea unei linii maghiare separate la UMF Târgu Mureş purtate, joi, în prezenţa ministrului Mihnea Costoiu au eşuat, astfel că prorectorul şi prodecanii maghiari urmau să demisioneze vineri, iar profesorii maghiari aleşi în conducerea UMF să boicoteze şedinţele.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, declara că, în urma discuţiilor de joi, punctele de vedere ale conducerii UMF şi ale cadrelor didactice maghiare care solicită înfiinţarea imediată a unei linii de învăţământ separate "rămân divergente".

Rectorul arăta că Senatul UMF Târgu Mureş a decis, în urmă cu trei săptămâni, amânarea discuţiei referitoare la acest subiect şi că se intenţionează reluarea ei, dar s-a ajuns la "un blocaj", întrucât cadrele didactice maghiare cer aplicarea punctului 7 din protocolul semnat în 2012, în prezenţa fostului ministru Ecaterina Andronescu, privind înfiinţarea liniei maghiare.

La rândul său, reprezentantul cadrelor didactice maghiare, profesorul Szabo Bela, declara că, în pofida "discuţiilor îndelungate", punctele de vedere ale celor două părţi "nu s-au apropiat" şi că, dacă primele şase puncte din protocol s-au realizat, "în mare, cam scârţâind", profesorii maghiari consideră că "prima măsură ar trebui să fie înfiinţarea" liniei maghiare prevăzută la punctul 7.

El adăuga că profesorii maghiari sunt nemulţumiţi că nu au primit nici măcar promisiunea convocării unei noi şedinţe a Senatului UMF pe această temă şi au decis punerea în aplicare a hotărârii Adunării lor Generale din 1 aprilie, care prevede demisia celor numiţi în funcţii de conducere - adică prorectorul şi prodecanii - şi boicotarea, de către cei aleşi în organele de conducere, a şedinţelor forurilor respective.

Ministrul Mihnea Costoiu se declara "dezamăgit" de decizia anunţată de cadrele didactice maghiare de la UMF Târgu Mureş, precizând că le-a spus acestora că este "o decizie greşită, profund greşită" şi subliniind că, mai ales în sfera academică dialogul, purtat în cadru instituţional, este principala cale de rezolvare a problemelor.

El arăta că ministerul a monitorizat aplicarea punctelor din protocol şi consideră că acestea au fost rezolvate.

Rectorul UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfiei, preciza că, după înregistrarea demisiilor prorectorului şi prodecanului maghiari, va delega atribuţiile acestora altor persoane.

El arăta că boicotarea şedinţelor Senatului UMF, ale Consiliilor Profesorale şi Consiliilor Departamentelor de către profesorii maghiari va crea "o dificultate", dar nu crede că această situaţie va ţine mult, pentru că aceştia îşi vor da seama că urmează să se ia decizii importante şi pentru ei în aceste foruri.

Azamfirei spunea că o situaţie similară a existat şi în 2012 şi UMF a funcţionat astfel aproape un an, precizând că sunt peste 20 de cadre didactice maghiare în forurile de conducere, însă, la fel ca atunci, este posibil ca unele să se prezinte în continuare la şedinţe.

O Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu Mureş a fost aprobată, la sfârşitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Aplicarea HG a fost suspendată în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs faţă de sentinţa de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acţiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

În luna aprilie 2013, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lovitură de manual! / Tanc rusesc lovit fatal chiar dacă-și activase sistemul de ascundere

2 ULTIMA ORĂ „Chiar o să-mi pun gâtul la bătaie” / Fostul șef MI6 susține că Putin va pierde puterea în foarte scurt timp

3 Dovada pierderilor imense suferite în Ucraina! Rusia scoate din depozite vechile T-62!

4 „Nu mai pot fi părtaș la această ticăloșie” / Demisie cu strigături la vârful diplomației Rusiei

5 Interesante amănunte...