Prună despre modificarea legilor justiției: Știu despre acest pachet, însă vreau să examinez ce au propus

Prună despre modificarea legilor justiției: Știu despre acest pachet, însă vreau să examinez ce au propus

Ministrul Raluca Prună a declarat marți că este prematur să se pronunțe în legătură cu modificarea legilor justiției și a procedurii de numire a șefilor Parchetelor, precizând că a discutat despre acest pachet normativ cu membrii CSM într-o întâlnire informală, urmând să examineze ceea ce s-a propus.

"Este puțin prematur să mă pronunț cu privire la acest lucru. Este adevărat că am discutat cu colegii de la CSM, nu în această ședință, am discutat ieri, într-o întâlnire informală, știu despre acest pachet, însă vreau să îmi dați îngăduința să examinez ceea ce anume au propus și să revin cu declarații la o dată ulterioară. (...) Nu aș vrea acum să mă pronunț ca oportunitate pe numirea șefilor Parchetelor, pentru că nu vreau să aduc discuția în acest punct", a afirmat Raluca Prună, după ședința CSM.

Potrivit ministrului, anul viitor este unul complicat, în care actualul CSM se apropie de final de mandat.

"De altfel, chiar astăzi în ședința CSM (...) ați văzut că s-a votat calendarul adunărilor generale care încep din ianuarie până în martie, dacă nu greșesc. Trebuie ținut seama că este un calendar încărcat și pentru CSM și trebuie cântărit. Ar fi neserios din partea mea să spun că e bine așa sau e bine altminteri", a adăugat ministrul Justiției.

Referitor la posibilitatea unei reglementări pe viitor ca magistrații să răspundă pentru deciziile nedrepte și care duc la condamnarea României la CEDO, Raluca Prună a susținut că deocamdată nu ia în calcul nimic și că trebuie să analizeze demersurile predecesorilor săi și ale CSM.

"Chestiunea aceasta cu acțiunea în regres este iarăși o chestiune sensibilă și despre care se discută de mult în societatea românească. Deocamdată nu iau în calcul nimic, pentru că trebuie să fac temele și să văd ce anume s-a discutat de către predecesorii mei, de către CSM. Dacă v-aș spune acum o opinie ar fi opinia mea strict personală și nu am avut încă timpul de a îmi forma o părere. (...) Am de gând să stau de vorbă (...) într-un fel sau altul, nu știu, cu șefi de instanțe, cu asociațiile de magistrați, cu care de altfel o să am o întâlnire cât de curând, cu CSM — care este garantul independenței și care are membrii aleși în mod democratic de către magistrați. Deci, da, am de gând să stau de vorbă cu toată lumea în toate deciziile pe care le iau", a punctat Raluca Prună.

AGERPRES/(A — autor: Mădălina Cochinescu, editor: Claudia Stănescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...