SALARII MIZERE. Cât câştigă un român pentru o lună de muncă

SALARII MIZERE. Cât câştigă un român pentru o lună de muncă

Mai mult de jumătate dintre români au salarii de cel mult 1.000 lei

Statisticile Ministerului Muncii mai arată că peste două treimi dintre salariaţii cu contracte de muncă cu normă întreagă abia ajung la un salariu mediu net lunar de 1.600 lei. Asta în timp ce 2,5 milioane de persoane câştigă lunar pentru munca prestată în jur de 1.000 lei, potrivit Capital .

În cazul celor care lucrează cu jumătate de normă, sumele încasate sunt şi mai mici, sub 1.000 lei lunar. Analizele Ministerului Muncii mai arată că 300 de mii de români au salarii de peste 5.000 de lei, iar 27.000 de angajaţi obţin mai mult de 15.000 de lei lunar.

Sunt şi persoane care obţin venituri din alte tipuri de contracte. În jur de 120.000 de români au câştiguri din drepturi de autor şi convenţii civile, dar nici în cazul lor, situaţia nu este diferită din punct de vedere financiar.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, cele mai mici salarii sunt in activităţile de hoteluri şi restaurante, comerţ, construcţii, agricultură, învăţământ, sănătate.

Statistica Ministerului Muncii arată că 4,43 milioane de persoane au contracte de muncă cu normă întreagă, alte 700 de mii de persoane au contracte cu timp parțial și 120 de mii au contracte de drepturi de autor și convenții civile. În același timp, se estimează că cel puțin 1,5 milioane de români lucrează la negru, după cum a calculat Consiliul Fiscal.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...