Şeful Poliţiei Rutiere, cercetat prealabil în cazul poliţistului cu PERMIS FALS

Şeful Poliţiei Rutiere, cercetat prealabil în cazul poliţistului cu PERMIS FALS

Cei trei subalterni ai lui Diniţă sunt adjunctul acestuia, Costin Tătuc, şeful Poliţiei Autostrăzi, Carol Vârnă, şi Paul Toma, tot de la Direcţia Rutieră din Poliţia Română.

"Inspectorul general (Pere Tobă - n.r.) a dispus declanșarea procedurii de cercetare prealabilă față de patru ofițeri cu funcții de conducere din cadrul Direcției Rutiere, în vederea stabilirii existenței sau inexistenței abaterilor disciplinare de: comportarea necorespunzătoare, în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probitătii profesionale a polițistului sau prestigiului instituţiei, față de un ofițer de poliție, precum și a celei de neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege, față de toți patru", precizează Poliţia Română.

Pe de altă parte, şeful Poliției Române a dispus sesizarea unității de parchet competente, la finalizarea tuturor verificărilor efectuate de Direcția Control Intern din IGPR, referitoare la un ofițer din cadrul Direcției Rutiere care a condus fără permis, întrucât au fost identificate indicii cu privire la fapte de natură penală privind încadrarea și promovarea acestuia în structurile Poliției Române.

Poliţia Română reaminteşte, în acelaşi context, că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizat, la la 1 aprilie, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducere fără permis.

"Totodată, precizăm faptul că din verificări, s-a stabilit că ofițerul în cauză nu a participat în calitate de conducător auto la nicio misiune de însoțire a coloanelor oficiale", mai precizează Poliţia Română.

Augustin Căpâlnaş, ofiţerul de la Direcţia Poliţiei Rutiere cercetat penal după ce a fost prins cu permis de conducere fals, a absolvit Teologia, fiind arhidiacon, apoi şofer de arhiepiscop, iar ulterior a devenit poliţist şi purtător de cuvânt la Şcoala de Poliţie din Cluj-Napoca şi IPJ Alba.

Căpâlnaş a absolvit, în 1996, cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar începând cu 1994, timp de aproape zece ani, a fost arhidiacon la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.

El a fost şi şofer al fostului arhiepiscop de Alba Iulia, IPS Andrei, în prezent Mitropolit al Clujului.

În 2004, Augustin Căpâlnaş a devenit polițist, fiind ofițer de relații cu publicul la Şcoala de Agenți de Poliție "Septimiu Mureşan" din Cluj-Napoca. În 2006, Augustin Căpâlnaş a fost transferat de la Cluj-Napoca, fiind numit purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, funcţie pe care a ocupat-o timp de peste un an.

Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Cluj au declarat în 2 aprilie, pentru MEDIAFAX, că Augustin Căpâlnaş nu a desfăşurat activităţi în cadrul IPJ Cluj, astfel că nu au ce informaţii să ofere despre acest caz.

De asemenea, solicitat să furnizeze un punct de vedere oficial privind modul în care a fost angajat ofiţerul de poliţie Augustin Căpâlnaş în cadrul inspectoratului, dacă acesta a folosit autoturismele de serviciu sau dacă la angajare în dosarul acestuia s-a verificat valabilitatea permisului de conducere, Biroul de Presă al IPJ Alba a refuzat să ofere informaţii.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia au refuzat şi ei să comenteze acest caz pe motiv că Augustin Căpâlnaş nu mai este angajat al instituţiei, iar când a fost, arhiepiscopia era condusă de un alt arhiepiscop.

Ofiţerul Augustin Câpâlnaş este cercetat penal după ce colegii săi din cadrul Direcţiei Poliţiei Rutiere au descoperit că acesta conducea cu un permis fals, în condiţiile în care nu a avut niciodată un astfel de document, potrivit unor surse din Poliţie.

Conform surselor citate, Căpâlnaş avea atribuţii legate de educaţia rutieră. La un moment dat, acesta ar fi vrut să se mute pe o altă linie de muncă şi a fost nevoit ca, printre alte documente, să facă şi dovada faptului că deţine permis de conducere.

În acest context, poliţistul ar fi recunoscut în faţa colegilor săi că nu are permis. Aceştia l-au întrebat cum a condus până acum, atât maşina de serviciu cât şi autoturismul personal, iar Căpâlnaş ar fi arătat un permis care nu era al lui, au precizat sursele citate.

Oficiali din Poliţia Română spuneau, tot în 2 aprilie, că ofiţerul este încă în funcţie, acesta fiind în prezent în concediu medical.

El este cercetat disciplinar, în urma unui control intern făcut de Poliţia Română la sfârşitul lunii februarie fiind sesizat şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

"Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia Control Intern, a efectuat verificări la Direcţia Rutieră încă din data de 28 februarie, cu privire la situaţia unui ofiţer faţă de care s-a constat că nu deţinea permis de conducere", a arătat Poliţia Română, într-un comunicat de presă.

Sursa: realitatea.net

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 „Navele rusești nu vor avea unde să se ascundă în Marea Neagră”