Stenograme DNA/ Bîgiu: Cum a dat? Consilier:Într-o sticlă de whisky. Nu i-am numărat, mi-a zis că sunt 50.000

Stenograme DNA/ Bîgiu: Cum a dat? Consilier:Într-o sticlă de whisky. Nu i-am numărat, mi-a zis că sunt 50.000

Mita pentru președintele Consiliului Județean Buzău a fost primită de consilierul județean Ionuț Pițigoi într-o cutie de whisky în care se afla suma de 50.000 lei, iar ulterior acesta s-a întâlnit cu Cristinel Bîgiu, se arată în referatul DNA privind propunerea de arestare preventivă a șefului CJ.

"Astfel, la aceeași dată (n.r. — 6 decembrie), în jurul orei 13,30, suspectul Pițigoi Ionuț, având asupra sa cutia de whisky în care se afla, de această dată, suma de 50 mii lei, s-a întâlnit cu inculpatul Bîgiu Cristinel, la adresa situată în municipiul Buzău, strada Caraiman (...), prilej cu care l-a informat pe președintele Consiliului Județean cu privire la faptul că a primit de la Dragoș Cojocea suma de 50 mii lei și l-a întrebat cu privire la destinația acestor sume. Cristinel Bîgiu i-a transmis suspectului Pițigoi să păstreze banii la el, să-i dea finului său, inculpatului Florin Colgiu, suma de 6.000 lei, să-și oprească, pentru propriile nevoi, suma de 5.000 lei, iar restul banilor să-i țină asupra sa până când Bîgiu o să dispună cu privire la destinația sumei de bani rămase", se precizează în documentul obținut de AGERPRES.

Relevant în acest sens este dialogul ambiental purtat între Pițigoi și Bîgiu, înregistrat în baza mandatului de supraveghere tehnică emis de Curtea de Apel București:
"Pițigoi: Mi-am uitat geaca ieri. Aseară, asta maron!
Bîgiu: Asta!
Pițigoi: M-am întâlnit și cu Dragoș Cojocea mai devreme și mi-a dat ci... Cum? Cinci!
Bîgiu: Hai!
Pițigoi: Gata, am fugit.
Bîgiu: A pronunțat vreun nume, ceva?
Pițigoi: Nu, mi-a zis doar că îmi dă cadou de... așa și așa. Mi-a zis că... Nu, a zis că pentru șefu' nostru.
Bîgiu: Vezi că există... vezi, nu scoate un cuvânt.
Pițigoi: Nu știu! Nu știu, m-am întâlnit cu el mai devreme.
Bîgiu: Cum a dat?
Pițigoi: Într-o sticlă de whisky.
Bîgiu: A, și a pronunțat el cinci sau d-ale lui.
Pițigoi: Nu, a, ba da! Eu nu i-am numărat, mi-a zis că sunt cincizeci de mii.
Bîgiu: Nu număratul. În ce context?
Pițigoi: Îm?
Bîgiu: În ce context?
Pițigoi: Niciun context, nu.
Bîgiu: A, da' a spus cincizeci sau nu știu ce?
Pițigoi: Da, da, da!
Bîgiu: Putea să fie ceva grav?
Pițigoi: Sper că nu, adică, nu cred.
Bîgiu: Eu d-asta ți-am zis să....
Pițigoi: Cred că nu. (...)".

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2013 — decembrie 2014, Cristinel Bîgiu, în calitate de președinte CJ Buzău, i-a solicitat lui Dragoș Cojocea, director executiv al Direcției de dezvoltare regională din cadrul Consiliului Județean, efectuarea de demersuri pentru declanșarea procedurilor de achiziție directă (prin modificarea proiectului inițial în cuantum de 400.000 lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Buzău pentru perioada 2014-2020 și împărțirea în trei componente astfel încât să fie posibilă evitarea procedurii de licitație publică), identificarea unor firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte și întocmirea lor efectivă.

Anchetatorii au reținut că, după efectuarea acestor proiecte și aprobarea plăților de către Bîgiu, era stabilit ca Dragoș Cojocea să remită, sub formă de mită, președintelui CJ jumătate din suma achitată, respectiv 200.000 lei, bani pe care urma să-i recupereze de la firmele care figurau în mod fals ca executanții celor trei proiecte.

Procurorii au reținut că, în decembrie 2013, Cojocea i-a remis, sub formă de mită, aproximativ 70.000 lei lui Cristinel Bîgiu, jumătate din contravaloarea unei facturi în cuantum de 130.000 lei plus TVA, sumă ce fusese virată firmei A.D.I.C.A. Călărași, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, și anume principalele direcții de dezvoltare și analiza S.W.O.T.

Dragoș Cojocea a primit suma de la reprezentantul legal al firmei Asociația pentru Dezvoltare, Inovație, Cultură și Antreprenoriat (A.D.I.C.A. Călărași), Gabriela Camelia Bădică, iar ulterior a fost remisă șefului CJ Buzău în parcarea unui supermarket, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu.

"Ulterior, în august 2014, Cristinel Bîgiu l-a însărcinat pe Cojocea să demareze procedurile de atribuire directă, în aceleași condiții pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câștigătoare aceeași firmă A.D.I.C.A. Călărași, urmând să-i fie remis, ulterior, cu titlu de mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 lei noi. În 4 decembrie, Bîgiu i-a solicitat, în mod expres, martorului Cojocea să-i remită până cel mai târziu la 8 decembrie 50.000 lei, indicându-i ca persoană intermediară care urma să primească suma de bani în numele președintelui CJ pe consilierul județean Ionuț Pițigoi, persoană de încredere a numitului Bîgiu", se arată în referatul DNA.

În 6 decembrie, conform anchetatorilor, Dragoș Cojocea i-a remis consilierului județean, în parcarea Restaurantului 'Crâng' din municipiul Buzău, suma de 20.000 lei, pentru care acesta, la rândul său, să o remită mai departe, sub titlu de mită, lui Cristinel Bîgiu.

În document se mai precizează că, în aceeași zi, Ionuț Pițigoi i-a remis, în parcarea din fața blocului unde-și are domiciliul șeful CJ, suma de 50.000 lei lui Bîgiu, ocazie cu care i-a indicat maniera în care urmau a fi distribuiți, respectiv 6.500 lei să fie remisă finului Florin Colgiu, iar restul de 43.500 lei să fie păstrată la dispoziția lui de către consilierul județean.

Situația descrisă anterior rezultă, potrivit procurorilor anticorupție, și din convorbirea redată:
"Pițigoi: Hai să trăiești, La Mulți Ani!
Cojocea: La Mulți Ani!
Pițigoi: Ce faci, mă?
Cojocea: Nu mi-ai zis bă, că ești și Nicu și eu te știam de Ionuț. Bă!
Pițigoi: Ă!
Cojocea: Ți-am luat și eu un cadou din partea mea.
Pițigoi: Mulțam! Am înțeles.
Cojocea: Nu știu dacă-ți place marca asta?
Pițigoi: Am înțeles.
Cojocea: E bună? Da? Vezi tu acum... să nu te pună dracu' să tragi din ei că-l întreb luni pe șefu' dacă ai tras din...
Pițigoi: Bă, poate îți dau doi pumni acuma (...)
Cojocea: Bă, vezi că...!
(...)
Pițigoi: Ce zici că faci?
Cojocea: Vezi ce faci! Ce dracu să fac?! Bine. N-am prea dormit azi noapte ...
Pițigoi: Păi, ce-ai făcut?
Cojocea:! Hai! Te pupă fratele tău, te pupă frate... Pa, te pup!"

Președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost reținut, sâmbătă noaptea, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru luare de mită, în forma continuată.

Alături de el a fost reținut și Florin Colgiu, finul său și președinte TNL Buzău, pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată.

Cei doi sunt prezentați duminică la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa