ȘTIRILE DE WEEKEND - JUDEȚE - 9 NOIEMBRIE

ȘTIRILE DE WEEKEND - JUDEȚE - 9 NOIEMBRIE

Festivalul Măștilor Europene - ediția a X-a a fost deschis vineri seară cu vernisajul expoziției "Masca de commedia dell'arte" a italianului Stefano Perocco di Meduna.

"Aici vă aflați nu în fața unor simple obiecte, ci în fața unor entități. Aceste măști sunt vii, toate au în ele energii suficiente să ne vindece de cancer, sunt în același timp extrem de primejdioase pentru că ele nu ascund, ci dezvăluie. Sunt măști cu o putere incredibilă, sunt măști care au în ele energia creatorului și, deopotrivă, energia celor care le-au purtat", a declarat actorul Mihai Mălaimare, directorul Teatrului Masca, ce găzduiește evenimentul.

* Sute de credincioși au participat sâmbătă la hramul Mănăstirii "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" din localitatea Petru-Vodă. După liturghie, obștea monahală a oficiat un Te Deum pentru toți cei prezenți la slujbă care își serbează onomastica. De asemenea, a fost evocată și personalitatea părintelui Justin Pârvu, întemeietor și stareț al mănăstirii, trecut la cele veșnice pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani. Credincioșii s-au închinat la mormântul starețului, amplasat în incinta așezării monahale, după care au fost invitați la praznic.

* Circa 5.000 de credincioși au luat parte sâmbătă la slujba de sfințire a unei biserici ridicate în ultimii opt ani într-un cartier mai sărac al municipiului Deva, ceremonia fiind condusă de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. Cu acest prilej, la Deva au fost aduse moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni la care credincioșii s-au putut închina în curtea noii biserici ce poartă hramul "Nașterea Maicii Domnului și Sfinții Martiri Brâncoveni".

* Recordul mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală a fost doborât sâmbătă, la Odorheiu Secuiesc, unde au fost pregătite 27.104 sarmale, de aproape trei ori mai multe decât precedentul record. Pregătirile pentru doborârea recordului Guinness au început în urmă cu mai multe săptămâni, iar performanța a fost posibilă datorită implicării unui număr mare de voluntari, a unui lanț de supermaerketuri și a autorităților din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe.

* Filmul 'Unde ai fost când Michael Jackson a murit?', în regia lui Jean Baptiste Pouilloux din Franța, a obținut Premiul celei de-a 22-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native de la Târgu Mureș, fiind selecționat din cele peste 50 de filme înscrise în concurs, a anunțat duminică Uniunea Democrată a Tineretului Maghiar (UDMT), organizatorul manifestării.

* Un lot de 70 de văcuțe de rasă Holstein Friza din Irlanda au fost debarcate, duminică, pe Aeroportul Internațional Timișoara 'Traian Vuia', junincile fiind aduse în containere speciale de către Fundația Heifer România. Ele vor asigura hrana pentru trei comunități sărace din județul Mureș.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Dănuț Lupu, condamnat la 7 luni și 10 zile de închisoare cu executare. „Mergem înainte, ce să facem”

2 Surpriza de la Cotroceni / „Vreau să-i strâng mâna” / Pe cine a vrut să întâlnească în mod special Regele Charles al III-lea

3 Când oamenii văd la televizor că se poate / O poveste din România reală. Cu una care se visa procuror și alta care a devenit penală...

4 Denisa de la „Bambi” povestește cum a ajuns milionară în euro

5 Se pregătește recunoașterea oficială a existenței extratereștrilor? NASA analizează peste 800 de fenomene inexplicabile