Suceava: Primarul și casiera din Udești, arestați în dosarul fraudării subvențiilor europene la APIA

Suceava: Primarul și casiera din Udești, arestați în dosarul fraudării subvențiilor europene la APIA

Tribunalul Suceava a decis, vineri seara, arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a primarului comunei Udești, Săvel Botezatu, și a casierei Primăriei, Marinela Borza, cei doi fiind acuzați de fraudare a fondurilor europene prin obținerea ilegală de subvenții de la APIA în valoare de peste 1,2 milioane de lei.

Foto: (c) GEORGE CALIN / AGERPRES ARHIVA

Decizia Tribunalului Suceava poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.

Potrivit procurorilor DNA, Botezatu este acuzat de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, tentativă la comiterea infracțiunii de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată, complicitate la infracțiunea de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, influențarea declarațiilor și șantaj.

Marinela Borza, casier la Primăria Udești și președinte al Asociației Crescătorilor Animalelor și Utilizatorilor de Pășuni este acuzată cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, tentativă la comiterea infracțiunii de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, influențarea declarațiilor, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.

Potrivit procurorilor DNA, cu ocazia campaniilor din anii 2010 și 2011, Botezatu, în numele Consiliului Local Udești, a depus la APIA Suceava mai multe documente fictive, cu scopul de a obține ilegal subvenții de la bugetul Uniunii Europene, în cuantum de 532.082,64 lei. În campania din anul 2012, Botezatu, printr-un intermediar, angajat al aceleiași primării, a prezentat, în numele Consiliului Local Udești, la APIA Suceava, documente și declarații false, ce au avut ca rezultat obținerea sumei de 315.314,37 lei din fonduri Fondul European pentru Garantare în Agricultură. În perioada 2010 — 2012, în legătură cu aceleași campanii, Botezatu a amenințat și constrâns direct și prin intermediul unor factori politici, conducerea APIA Suceava și pe angajații acestei instituții, inclusiv cu demiterea din funcție, să aprobe plata subvențiilor din fonduri europene pentru imașul comunal al comunei Udești, în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial pentru Consiliului Local Udești.

În campania din anul 2013, Botezatu, în calitate de primar al comunei Udești, a sprijinit-o pe Borza să obțină nejustificat, prin depunerea de documente fictive, în numele Asociației Crescătorilor Animalelor și Utilizatorilor de Pășuni Udești, de la APIA Suceava, suma de 416.782,62 lei, provenită din fondurile Uniunii Europene. Această sumă de bani, sub forma redevenței, a ajuns ulterior în contul Primăriei Udești, al cărui ordonator de credite este Botezatu.

În cazul campaniei din anul 2014, pentru a obține în mod ilegal subvenții de la bugetul Uniunii Europene, Borza a depus la APIA Suceava mai multe documente fictive, în numele asociației al cărei președinte este. În luna noiembrie 2014, Borza i-a determinat pe fermierii din comuna Udești să semneze ''Declarația — Anexa nr. 4'', prin care era împuternicită să depună cererea de subvenție în numele asociației, iar membrii acesteia își asumau responsabilitatea cerințelor ce condiționau acordarea subvenției. Ulterior, Borza a depus acest document la APIA Suceava, cu scopul de a înlocui același act, depus în luna mai 2014 și care conținea numai semnături fictive. Mai mult, prin amenințare, Botezatu și Borza au încercat să influențeze depozițiile unor martori, urmărind ca prin actele de control ce urmau a fi întocmite de APIA Suceava să nu se constate neîndeplinirea condițiilor de eligibilitate a dosarului de subvenție al asociației respective, să nu fie stabilite creanțe de recuperat și implicit existența unor fapte de natură penală.

AGERPRES / (AS — autor: Silvia Marcu, editor: Marius Frățilă)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?