Suciu: Premierul Cioloș și-a manifestat interesul deosebit în legătură cu evoluția cazului Bodnariu

Suciu: Premierul Cioloș și-a manifestat interesul deosebit în legătură cu evoluția cazului Bodnariu

Premierul Dacian Cioloș a solicitat, marți, să fie ținut la curent "cu promptitudine" în legătură cu evoluția cazului Bodnariu, iar partea română a salutat faptul că autoritățile norvegiene au acceptat o întâlnire, programată pentru miercuri, cu ambasadorul României la Oslo pe marginea acestui caz.

"În cursul acestei dimineți, premierul Dacian Cioloș a avut o discuție cu ambasadorul României la Oslo. De asemenea, de la nivelul cancelariei a fost contactat ambasadorul Norvegiei la București pentru a obține cât mai multe informații în legătură cu situația familiei Bodnariu. Aceste contacte au subliniat interesul special pe care premierul României îl are în legătură cu cazul respectiv. Premierul și-a manifestat interesul deosebit în legătură cu evoluția și clarificarea cazului Bodnariu, în contextul relațiilor excelente pe care România le are cu Norvegia la toate nivelurile în acest moment. Acest interes va fi subliniat la toate nivelurile acestei relații. Interesul prim-ministrului și al Guvernului este justificat de faptul că vorbim de cetățeni români membri familiei care acum se îndreaptă tot mai mult spre Ambasada României și solicită tot mai mult implicarea autorităților române", a anunțat, la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

El a precizat că marți, la Ambasada României din Oslo, familia Bodnariu și noul avocat desemnat din oficiu vor analiza "care sunt pașii următori care pot fi făcuți pentru clarificarea acestei situații".

"Partea română înțelege că sunt anchete în curs pe care partea norvegiana le realizează conform legislației norvegiene. Respectăm pe deplin acest demers, dar, de asemenea, partea română speră să fie informată cât mai rapid în legătură cu evoluția acestor anchete, iar prim-ministrul României va urmări personal evoluțiile acestui caz și dorește să fie informat personal în legătură cu evoluția aceasta. În același timp, partea română face toate demersurile care țin de autoritățile noastre pentru a contribui la lămurirea acestei situații. De exemplu, în cursul zilei de mâine (miercuri — n.r.), ambasadorul României la Oslo se va întâlni cu reprezentantul Ministerului norvegian al Copiilor, Egalității și Incluziunii. Această întâlnire a fost solicitata deja din luna noiembrie și salutăm faptul că, în sfârșit, partea norvegiană a acceptat acest demers și această întâlnire", a spus Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a informat totodată că în cursul zilei de luni ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a avut o discuție cu unchiul copiilor, aflat în România, căruia i-a prezentat demersurile pe care MAE le face și s-a stabilit ca asemenea întâlniri să aibă un caracter regulat până la finalizarea cazului.

"Întregul caz va fi urmărit cu cea mai mare atenție de la nivelul prim-ministrului și partea română va avea un rol activ de acum încolo, conform solicitărilor familiei, în calitate de cetățeni români. Prim-ministrul dorește să fie ținut la curent cu promptitudine cu toată evoluția situației și face un apel la adresa autorităților norvegiene să perceapă dimensiunea sensibilă a subiectului la nivelul opiniei publice românești și internaționale. Sperăm, de asemenea, într-o clarificare rapidă a situației care să țină cont de interesul copiilor, cetățeni români și norvegieni, fără să se ajungă și la alte demersuri și fără inflamarea pe mai departe a situației, în baza excelentelor relații pe care România le are cu Norvegia în acest moment", a conchis Dan Suciu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”