Terra Mileniul III: Bucureștiul are 42 de cișmele și țâșnitori publice pentru cei peste 1,88 milioane de locuitori

Bucureștiul dispune, în prezent, de un număr de 42 de cișmele și țâșnitori publice care deservesc cu apă potabilă peste 1,88 milioane de locuitori, în condițiile în care la Roma cei peste 2,92 milioane de locuitori au posibilitatea să-și potolească setea de la cele 2.500 de cișmele existente, potrivit TERRA Mileniul III, organizație care s-a alăturat, recent, Asociației Miliția Spirituală și altor 11 organizații de mediu din București, în cadrul campaniei 'Cișmele pentru București'.

'(...) campania 'Cișmele pentru București' (...) are ca scop promovarea în rândul autorităților locale (Primăria Generală a Municipiului București, Consiliul General al Municipiului București) a revitalizării sistemului de țâșnitori și cișmele publice ale Capitalei. Inițiativa este rezultatul unei documentări realizate de Miliția Spirituală care arată că revitalizarea sistemului de cișmele al Bucureștiului ar reduce poluarea, ar garanta locuitorilor accesul la apă potabilă gratuită și ar aduce importante economii la bugetul local și în rândul bucureștenilor. Bucureștiul are, la ora actuală, un număr insuficient de cișmele și țâșnitori publice pentru a satisface setea bucureștenilor într-o zi obișnuită de vară, mai ales în zonele aglomerate. Este vorba despre 42 de cișmele și țâșnitori la un total de 1.883.425 de locuitori, în timp ce, în Roma, capitala Italiei, există 2.500 de cișmele la 2.923.000 de persoane', precizează Terra Mileniul III pe propria pagină de Internet.

Potrivit organizației, care citează studiile realizate de Institutul Pacific, 'apa îmbuteliată este în cea mai mare parte apă de la robinet' și 'antrenează o serie de costuri atât pentru mediu, cât și pentru bugetul local'.

'Accesul la apă este un drept garantat de Organizația Națiunilor Unite. Lipsa cișmelelor publice îl obligă pe fiecare dintre locuitorii Capitalei să cumpere apă îmbuteliată ori de câte ori îi este sete. Aceasta se traduce printr-un volum impresionant de PET-uri pe care Capitala îl produce. Potrivit statisticilor naționale, în toată țara se produc peste 133.000 tone de deșeuri provenite din PET-uri și doar 25-26% dintre acestea sunt colectate. Locuitorii Capitalei suportă costuri de salubrizare de circa 100 milioane de lei anual, pentru fiecare sector din București. Dezvoltarea sistemului de cișmele publice ar putea reduce cu cel puțin 30% volumul de deșeuri și costurile de salubritate, dacă urmărim exemplul altor orașe', notează Terra Mileniul III.

Conform autorităților din Manly (Sydney, Australia), prin instalarea a șase cișmele, se estimează că se reduce cu 150.000 de litri cantitatea de apă cumpărată, ceea ce înseamnă un număr de 25.000 de PET-uri. Rezultatele sunt cu atât mai spectaculoase cu cât volumul de deșeuri colectate de la containerele de reciclare din apropierea cișmelelor a scăzut cu 30-40%, iar 50% dintre acestea ar fi reprezentat sticle din plastic.

Pe de altă parte, datele Eurostat relevă faptul că Bucureștiul este printre cele mai poluate capitale europene, nivelul de poluare fiind de cinci ori peste normele europene. La nivel mondial, există municipalități care au interzis vânzarea sticlelor de apă îmbuteliată: Bundanoon (Australia), San Francisco și Seattle, în timp ce Chicago a introdus o taxă de 5 cenți pentru fiecare recipient.

Organizațiile membre ale campaniei inițiate de Miliția Spirituală sunt: Centrul de Resurse pentru Participare Publică — CeRe, Funky Citizens, Ecopolis, ActiveWatch, Parcul Natural Văcărești, Estuar, Terra Mileniul III, Komunitas, Carusel, Optar, Salvați Bucureștiul și Grupul pentru Democratie Participativă — Plenum. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

4 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

5 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc