Un german și patru români, trimiși în judecată de DIICOT pentru trafic cu migranți sirieni

Un german și patru români, trimiși în judecată de DIICOT pentru trafic cu migranți sirieni

Badel Alias, zis "Khider", cetățean german de origine irakiană, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în stare de arest preventiv, sub acuzația că a coordonat mai multe grupuri de migranți de naționalitate siriană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei din Bulgaria în România, pentru a ajunge în Ungaria.

În același dosar, au fost trimiși în judecată și alți membrii ai rețelei de traficanți de migranți, respectiv Paraschiv Dragă, zis "Rici, Riciu", Iulian Răzvan Măgureanu, Nicușor Coteanu și Gheorghe Dragă.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, pe 30 septembrie 2013, Tribunalului București a dispus arestarea preventivă în lipsă a lui Badel Alias, iar pe 10 iulie 2015, acesta a fost extrădat din Germania în România, în baza unui mandat european de arestare.

Procurorii susțin că, în perioada ianuarie — septembrie 2013, pe relația Turcia — Bulgaria — România — state din vestul Europei, cu precădere Germania, și-a desfășurat activitatea o grupare formată din cetățeni de naționalitate germană, siriană, turcă, bulgară și română, persoane care au avut ca preocupare infracțiuni din sfera traficului de migranți de naționalitate siriană.

S-a stabilit faptul că liderii grupării erau mai multe persoane care domiciliau pe teritoriul Germaniei.

De asemenea, în momentul în care grupurile de migranți ajungeau în Bulgaria sau în România, liderii rețelei se deplasau în țara respectivă, unde împreună ceilalți membri locali ai grupării, organizau scoaterea și transportarea ilegală către țara de destinație.

În perioada aprilie — august 2013, Alias Badel, cetățean german de origine irakiană, a coordonat mai multe grupuri de migranți de naționalitate siriană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei din Bulgaria în România, cu destinația Ungaria.

Totodată, în luna mai 2013, Alias Badel împreună cu alți membrii ai grupării au organizat scoaterea ilegală din România a unui grup format din patru cetățeni sirieni, care au fost depistați în data de 11 mai 2013, la punctul de frontieră Cenad, județul Timiș, ascunși într-un mijloc de transport.

Pe teritoriul României, era împărțită pe mai multe segmente.

Primul segment format din Khara Mohammed Mohammed, Mahmoud Omar și Abdi Gali și-au desfășurat activitatea pe raza județelor Constanța, Galați și în București.

Cei în cauză aveau rolul de a prelua migranții care au intrau ilegal în România din Bulgaria prin zonele Sectorului Poliției de Frontieră Ostrov și Sectorului Poliției de Frontieră Giurgiu sau din Turcia, prin zona de competență a Gărzii de Coastă Constanța (pe la frontiera externă cu Marea Neagră).

Khara Mohammed Mohammed, zis "Maher", sub coordonarea inculpaților Faysal Ibrahim și Mussa Abdel Aziz, prelua grupurile de migranți care intrau ilegal în România din Bulgaria sau direct din Turcia.

Procurorii au stabilit că Mahmoud Omar, zis "Abu Ali" sau "Steven" și Abdi Gali, zis "Ghaleb", au cazat migranții în diferite locații din București, după care îi transportau și îi predau membrilor grupării care se ocupau cu scoaterea acestora din România.

În plus, în perioada aprilie — septembrie 2013, Khara Mohammed Mohammed, împreună cu Mahmoud Omar și Abdi Gali au preluat mai multe grupuri de migranți care au intrat în România din Turcia cu ambarcațiuni de dimensiuni medii, navigând pe Marea Neagră.

Marin Nicolae, zis "Toni", a sprijinit membrii grupării prin căutarea și negocierea de sume de bani cu persoane dispuse să scoată sau să introducă ilegal în/din România grupuri de migranți.

Al doilea segment al grupării, format din 9 membri, și-a desfășurat activitatea pe raza județului Satu Mare, precum și în statele de vest din Europa (Ungaria și Austria).

Sub coordonarea lui Khara Mohammed Mohammed, cei în cauză s-au ocupat cu preluarea migranților din București, cu scoaterea ilegală a acestora prin zona Petea, județul Satu Mare, iar ulterior cu transportarea până în Viena-Austria.

Al treilea segment al grupării, format din Constantin Teodor Murariu, Claudiu Panait Niță și Istvan Lovacszi, și-a desfășurat activitatea pe raza municipiului Timișoara.

Al patrulea segment al grupării, format din cetățenii români Paraschiv Dragă, zis "Rici", Gheorghe Dragă, Nicușor Adrian Coteanu și Răzvan-Iulian Măgureanu au acționat pe relația Craiova — județul Timiș, având rolul de a scoate ilegal din România grupurile de migranți, ascunși în mijloace de transport.

Pe 1 noiembrie 2013, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Mussa Abdel Aziz, Khara Mohammed Mohammed, Mahmoud Omar, Abdi Gali, Halus Nuri Al Hussein, Constantin Teodor Murariu, Lovaszi Istvan, Caludiu-Panait Niță și Nicolae Marin, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

De asemenea, la data de 18 martie 2015, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Karaca Metin și Faysal Ibrahim. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale