UPDATE Brașov: Judecătoarea Roxana Adam, audiată mai bine de cinci ore la DNA

UPDATE Brașov: Judecătoarea Roxana Adam, audiată mai bine de cinci ore la DNA

Judecătoarea Roxana Adam, soția deputatului Partidului Social Democrat (PSD) Ioan Adam, a fost audiată miercuri la Direcția Națională Anticorupție (DNA) Brașov mai bine de cinci ore, într-un dosar ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor suprafețe de pădure.

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES ARHIVĂ

La ieșirea din sediul DNA, atât ea, cât și avocatul acesteia nu au dorit să facă niciun fel de declarații.

Roxana Adam este judecătoare la Tribunalul Brașov, biroul acesteia fiind percheziționat miercuri dimineață.

În același dosar au mai fost audiați miercuri doi judecători ai Tribunalului Covasna, senatorul PSD Ilie Sârbu, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, precum și alte persoane din județul Bacău.

În cursul zilei de miercuri s-au mai făcut percheziții în mai multe locații din Brașov, Bacău și București.

Senatorul Ilie Sârbu este urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale de procurorii DNA pentru folosirea influenței de o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, și deputatul Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar deputatul Ioan Adam, pentru instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, constituire a unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență.

În același dosar a fost pus sub acuzare și Adam Crăciunescu, director general al RNP Romsilva, pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Conform DNA, prejudiciul în sarcina Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva în acest caz este aproape 304 milioane de euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

DNA precizează că, în 17 aprilie 2012, în urma unei înțelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafață de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza județului Bacău, în favoarea unei persoane și în defavoarea Romsilva.

Sursa citată menționează că decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

DNA susține că, astfel, a fost creat un prejudiciu în sarcina Romsilva de aproape 304 milioane euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

Procurorii au constatat că, în acest context, în calitate de director general al Romsilva, începând cu 2013, Adam Crăciunescu a răspuns solicitărilor nelegale formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare.

AGERPRES/(AS — autori: Oana Mălina Negrea, Jana Pintili, editor: Cristian Anghelache)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria