Vanda Vlasov, cercetată pentru că a pus două angajate de la Curtea de Arbitraj să falsifice acte

Vanda Vlasov, cercetată pentru că a pus două angajate de la Curtea de Arbitraj să falsifice acte

Vanda Vlasov este urmărită penal pentru că a pus două angajate ale Curţii de Arbitraj Internaţional să îi dea adeverinţe, care nu au fost avizate şi de conducerea instituţiei, documente care au fost folosite de Mihail Vlasov în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, miercuri, că Vanda Vlasov, fost prim-vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, este urmărită penal pentru două fapte de instigare la fals intelectual.

Vanda Vlasov a declarat, la intrarea în sediul DNA, că nu ştie de ce a fost chemată de procurorii anticorupţie şi că în cazul ei nu s-a emis citaţie.

În acelaşi dosar sunt urmărite penal Daniela Domnica Pop, asistent arbitral şef adjunct în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, şi Cassandra Chirilă, secretară la aceeaşi instituţie până la 12 mai, ambele fiind acuzate de săvârşirea infracţiunilor concurente de favorizare a făptuitorului şi fals intelectual.

Potrivit procurorilor, prin rechizitoriul din 7 aprilie, Mihail Vlasov a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru trafic de influenţă, reţinându-se că, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, la data de 13 martie 2014, a pretins unui om de afaceri, denunţător în cauză, suma de un milion de euro, din care a primit, prin intermediar, 200.000 de euro, la 18 martie. Mihail Vlasov i-ar fi spus omului de afaceri că are influenţă asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi poate interveni astfel încât aceştia să pronunţe o hotărâre arbitrală favorabilă acestuia.

În 12 mai, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a formulat o sesizare la Direcţia Naţională Anticorupţie prin care arăta că toate documentele care ar fi fost comunicate către DNA din 21 martie 2014 şi până în prezent, care poartă semnătura şi viza organelor de conducere actuale ale Camerei de Comerţ şi Industrie a României, sunt emise fără a fi îndeplinite condiţiile legale de reprezentare.

"Această sesizare a fost făcută întrucât conducerea CCIR a fost în permanenţă informată de faptul că, prin interpuşi (rude ale fostului preşedinte Vlasov Mihail care au fost angajate la CCIR) se încearcă comunicarea unor documente care nu reprezintă realitatea şi implicit nici voinţa reală a conducerii actuale", arată procurorii în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Ca urmare, s-au solicitat lămuriri Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, rezultând că, în 28 aprilie, această organizaţie a primit o cerere formulată de Mihail Vlasov, depusă de fiica acestuia, Vanda Vlasov, prin care solicita eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte "dacă din momentul înscrierii pe lista de arbitri - anul 2008 şi până în prezent a fost numit sau desemnat ca membru al instanţelor de arbitraj".

Ca răspuns, Cassandra Chirilă, secretară în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, a întocmit un înscris în care a precizat că Mihail Vlasov nu a făcut parte din nicio instanţă de arbitraj. O copie a acestui exemplar i-a fost remisă Vandei Vlasov, "fără a verifica în totalitate evidenţele electronice şi scriptice existente la nivelul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi fără a o prezenta conducătorului instituţiei spre verificare, avizare şi semnare". În plus, susţin procurorii, la momentul la care a depus cererea, Vanda Vlasov i-a înmânat secretarei Cassandra Chirilă şi un "model de adeverinţă".

Ulterior, acest înscris a fost depus, în procedura de cameră preliminară, la instanţa care judecă dosarul în care Mihail Vlasov a fost trimis în judecată, susţin anchetatorii.

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, de această dată sub semnătura actualei conduceri, a comunicat faptul că până la data de 12 mai 2014 "adeverinţa solicitată de Vlasov Mihail prin cererea din data de 28 aprilie 2014 nu a fost eliberată".

Pe de altă parte, a reieşit faptul că, în jurul datei de 15 aprilie 2014, Daniela Domnica Pop, asistent arbitral şef adjunct în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, a primit de la Vanda Vlasov o cerere formulată de Mihail Vlasov prin care solicita eliberarea unei adeverinţe din care să reiasă că acestanu a făcut parte din completele instanţei de arbitraj comercial.

"La insistenţele şi presiunile lui Vlasov Vanda, în aceiaşi zi şi fără efectuarea unor verificări complete, Pop Daniela Domnica a eliberat, fără ştiinţa conducerii instituţiei, o adeverinţă pe care a semnat-o personal, conform celor solicitate de Vlasov Vanda", au scris procurorii în documentul citat.

Din verificările efectuate a rezultat că acest înscris întocmit de Daniela Domnica Pop a fost folosit de Mihail Vlasov la termenul din 22 aprilie, aspect confirmat de conţinutul încheierii de amânare a pronunţării din acea dată. Ulterior, prin încheierea din 24 aprilie, ICCJ a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatului Vlasov Mihail, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Procurorii le-au adus la cunoştinţă celor trei calitatea procesuală de suspect şi acuzaţiile din dosar, a precizat DNA

Nicolae Şaim, avocatul secretarei, a declarat, miercuri, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că documentul eliberat de clienta sa nu este un fals şi nu ar atesta o situaţie nereală, pentru că Mihail Vlasov nu a judecat vreo cauză la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR.

Preşedintele suspendat al CCIR, Mihail Vlasov, a fost trimis în judecată, în 9 aprilie, pentru trafic de influenţă.

Mihail Vlasov a fost denunţat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut un milion de euro, iar în 18 martie a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, după ce ar fi primit de la acesta 200.000 de euro.

Mihail Vlasov, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României la data faptelor, suspendat din funcţie, a fost arestat preventiv în 19 martie. Din 24 aprilie, Mihail Vlasov este în arest la domiciliu, după ce instanţa supremă a înlocuit măsura arestului preventiv.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că la 13 martie, Mihail Vlasov, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, a pretins de la un martor denunţător suma de 1.000.000 euro, din care a primit 200.000 euro, la 18 martie 2014.

În schimbul acestor bani, susţin anchetatorii, Vlasov i-a promis denunţătorului că-şi va folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR învestiţi cu soluţionarea unui dosar în care denunţătorul are calitatea de pârât-reclamant şi că îi va determina pe aceştia să pronunţe o hotărâre arbitrală favorabilă denunţătorului.

Discuţia avută de Mihail Vlasov cu Gheza Iosif Petroczki, într-un restaurant din Bucureşti, în care preşedintele CCIR îi cerea mită un milion de euro, în mai multe tranşe, pentru a-l ajuta să câştige procesul pe care îl avea la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, a fost interceptată de procurori, potrivit informaţiilor din motivarea deciziei de arestare.

Dosarul de la Curtea de Arbitraj avea ca obiect pretenţiile formulate de SC Infopressgroup SA, care cerea de la Petroczki şi asociatul lui suma de 15 milioane de lei, precum şi cererea reconvenţională având ca obiect de plată suma de 270.000 de euro, potrivit informaţiilor din dosar.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

4 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori