Vaslui: Doctorițele reținute pentru luare de mită, eliberate; vor fi cercetate sub control judiciar

Vaslui: Doctorițele reținute pentru luare de mită, eliberate; vor fi cercetate sub control judiciar

Cele două doctorițe de la Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui, Simona Botez și Doina Andrei, reținute pentru fapte de corupție, vor fi cercetate în continuare sub control judiciar, în urma unei decizii a magistraților de la Tribunalul Vaslui.

Sub control judiciar rămâne și medicul ginecolog Adrian Tănăsescu. Simona Botez și Doina Andrei, care au petrecut noapte de luni spre marți în arestul Inspectoratului de Poliție Vaslui, sunt acuzate de luare de mită, avorturi ilegale și internări fictive de pacienți, iar Adrian Tănăsescu este acuzat de luare de mită și favorizarea infractorului.

Judecătorii Tribunalului Vaslui au respins propunerea procurorilor privind arestare celor două doctorițe de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, dispunând măsura controlului judiciar.

Decizia magistraților vasluieni nu este definitivă, procurorii având posibilitatea să o conteste la instanța superioară. Ancheta în acest caz a fost declanșată după ce pe 2 februarie o pacientă a sunat la Linia Tel Verde Anticorupție anunțând că doctorița Simona Botez i-a solicitat 1.500 de lei pentru a-i realiza o întrerupere de sarcină. Luni, polițiștii de la anticorupție au organizat flagrantul, folosindu-se de un ofițer sub acoperire.

În timpul cercetărilor, mai multe paciente internate în Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență au denunțat medicii că le-ar fi cerut bani efectuarea serviciilor medicale.

Doina Andrei este acuzată de săvârșirea a opt infracțiuni de luare de mită, Simona Botez de comiterea a șase infracțiuni de luare de mită, iar Adrian Tănăsescu de cinci astfel de fapte. Totodată, cele două doctorițe sunt acuzate că ar fi făcut avorturi ilegale, în sarcina acestora reținându-se că au efectuat avorturi la gravide cu sarcină mai mare de patru luni, faptă pedepsită de lege cu închisoare de la 6 luni la trei ani.

În timpul descinderilor la spital, ofițerii anticorupție au descoperit pacienți care figurau internați pe numele altor persoane, în registrele de evidență figurând nume fictive de persoane internate. Doctorițele recurgeau la astfel de practici pentru a putea justifica scoaterea din farmacia unității sanitare a unor medicamente și materiale sanitare.

Pentru că a sprijinit activitatea doctoriței Botez, ginecologul Tănăsescu este acuzat și de favorizarea infractorului. El a fost cercetat în libertate, după primele audieri, procurorii dispunând față de acesta măsura controlului judiciar, după ce doctorul a colaborat cu anchetatorii.

"Din probatoriul administrat rezultă suspiciunea rezonabilă privind săvârșirea de infracțiuni de corupție și fals de către mai mulți angajați ai Spitalului Județean de Urgență Vaslui care, în virtutea faptului că dețin o anumită autoritate conferită de pregătirea de specialitate și utilizând resursele Spitalului Județean de Urgență Vaslui, au creat o practică în sensul pretinderii și primirii de bani de la pacienți în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv prestarea serviciilor medicale", precizează un comunicat de presă remis de DGA Vaslui.

Cercetările în acest caz au fost efectuate de ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție (Serviciile Județene Anticorupție Vaslui, Iași, Galați, Vrancea, Bacău, Neamț), I.P.J. Vaslui, cu sprijinul I.J.J. Vaslui, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Cercetările continuă în vederea stabilirii activității infracționale și a altor persoane implicate în acte de corupție. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia